Apie mane

Mano nuotrauka
Gerai prisimenu savo pačios pirmąjį pagamintą desertą - sausainiai sutepti sviestu. Elementaru, bet kaip buvo smagu jį pagaminti mamai, kuri su drauge gėrė kavą... :) Vėliau buvo daug visokių bandymų, pakilimų ir nuosmukių. Labiausia esu dėkinga mamai, kuri leido kepti pyragus, sausainius ir ekperimenuoti virtuvėje. Per visus mokslus, darbus, kasdienybę buvau pamiršusi šią savo aistrą. Tačiau ilgos atostogos, geras vaikų miegas, bei vyro supratingumas - leido ją atrasti iš naujo.

2013 m. gruodžio 17 d., antradienis

Pipiriniai cinamoniniai meduoliai su karamele

Kokios Kalėdos be meduolių. Dar praeitą savaitę pagaminta meduolių tešla laukė savo eilės. Šiandien su vaikais pirmąjį pusdienį praleidom darydami ir kepdami meduolius. 


Iš šio kiekio produktų gausis gana daug meduolių. O jeigu mėgstate plonesnius - bus jų visas kalnas.

Reikės:
800 g miltų
280 g smulkaus cukraus
120 g sviesto
110 g medaus
4 kiaušinių
3 a. šaukšteliai kepimo miltelių
4 a.š. cinamono
1 - 2 a.š. juodųjų maltų pipirų
1/2 a.š. malto imbiero
1 - 2 a.š. malto kardamono

Sviestą ir medų ištirpinti ant garų vonelės. Persijoti miltus ir sumaišyti su cukrumi, kepimo milteliais ir prieskoniais. Šiek tiek paplakti kiaušinius. Sujungti skystus ir birius produktus. Užminkyti tešlą. Užminkytą tešlą padalinti į dvi lygias dalis, suvynioti į maistinę plėvelę ir keletui valandų dėti į šaldytuvą. Meduolinę tešlą šaldytuve galima laikyti ilgai, svarbu, kad būtų sandariai supakuota. 
Jeigu tešla ilgai buvo šaldytuve, prieš kočiojant reikėtų keletą valandų palaikyti kambario temperatūroje. Iškočioti tešlą, išspausti norimus meduolius. Kepti 180 C įkaitintoje orkaitėje kol paruduos (10 - 15 min.).
Iškeptus meduolius atvėsinti ir sudėti į sandariai užsidarantį indą. Taip jie nesuminkštės. Galima dekoruoti glajumi, tirpintu šokoladu. 


Mūsų meduoliai gavosi labai prieskoniniai, tačiau vaikams patiko. Tiek prisikirto, kad net pietų nereikėjo.:) o kad nenusibostų meduolių skonis, siūlau šiemet prie jų išsivirti medaus su druska karamelės, kurios receptą radau čia.


Karamelei reikės:
200 ml riebios grietinėlės
200 ml natūralaus medaus
1/2 a.š. druskos

Grietinėlę su druska supilti i puodą ir kaitinti ant nedidelės ugnies. Kai grietinėlė jau ruošiasi užvirti supilti medų ir nuolat maišant kaitinti kol karamelė pasieks 125-127 C temperatūrą (neturintiems termometro apie 20 min.). Karamelės puodą nukelti ir statyti į indą su šaltu vandeniu, kad karamelė nustotų virti. Supilstyti į nedidelius stiklainėlius ir palikti kad atvėstų. Valgyti vieną, su meduoliais, su blynais ir kuo tik sugalvosite!


Skanaus!

4 komentarai:

  1. Daiva,ka tik is pasto atsiemus ir autobuse pakeliui i darba ispakavus dovanele,sedziu issisiepus ir rasau padekot,nelaukus kol prie lietuviskos klaviaturos prieisiu!!
    Aa kokia miela ir silta dovana!Karamele namine pagaliau paragausiu!O kava kavomanei... super!Sausainukai lauks kaledu ryto!
    Labai aciu!!

    Graziu svenciu seimynai!
    Indre

    AtsakytiPanaikinti
  2. Indre, labai džiaugiuosi, kad suspėjo siuntinys iki Kalėdų! Smagu, kad patiko dovana! Ačiū už palinkėjimus, tuo pačiu ir Jums kvepiančių švenčių!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sulaižiau seniai karamelę, sausainukai per šventes greit išnyko, o kavyte lepinuos rytais (kad akys atsibustų) :)
    http://keistaipaprasta.blogspot.co.uk/2014/01/kaledu-senelis-slapukas-2013.html

    AtsakytiPanaikinti