Apie mane

Mano nuotrauka
Gerai prisimenu savo pačios pirmąjį pagamintą desertą - sausainiai sutepti sviestu. Elementaru, bet kaip buvo smagu jį pagaminti mamai, kuri su drauge gėrė kavą... :) Vėliau buvo daug visokių bandymų, pakilimų ir nuosmukių. Labiausia esu dėkinga mamai, kuri leido kepti pyragus, sausainius ir ekperimenuoti virtuvėje. Per visus mokslus, darbus, kasdienybę buvau pamiršusi šią savo aistrą. Tačiau ilgos atostogos, geras vaikų miegas, bei vyro supratingumas - leido ją atrasti iš naujo.

2013 m. rugpjūčio 7 d., trečiadienis

Skruzdėlynas

Su vaikais atostogavome kaime. Vieną dieną, kai vaikai miegojo pietų, su močiute kepėm skruzdėlyną. Tiksliau aš kepiau, o močiutė mokė. Skruzdėlynas - tai didžiausias močiutės desertas, visada jį kepa Oninėm ar šiaip kokiai ypatingai progai. :) priprašiau, kad ir mane išmokintų. Labai lengvas kepinys, tik siaubingai daug darbo su juo. Dar kitas dvi dienas skaudėjo delnų raumenis. :)


Naudojom:
8 kiaušinius
žiupsnelis druskos
3 šaukštai grietinės
Miltai

Kiaušinius su druska išplakti iki standžių putų. Tiek kiaušinių plakiau 10 min. Sudėti grietinę ir išmaišyti. Tada dėti miltus ir maišyti. Nežinau kiek miltų sunaudojom, nes nesvėrėm, bet manau, kad apie kilogramą. Miltų reikia dėti tiek kad tešla neliptų prie rankų. Mes bijojom pridėti per daug, tai kai jau buvo minkoma tešla, ją minkėm ant stalo. Stalą tepėm aliejumi, jei susiminkius aliejui tešla vis dar lipo prie rankų, dėjom dar miltų. Tešlą reikia labai gerai išminkyti, kuo geriau bus išminkyta, tuo daugiau bus pūslelių. Išminkytą tešlą padalinau i 5 dalis. Kiekvieną dalį reikia labai labai plonai iškočioti. Kočiojau perregimai. Tada supjaustom juostelėm. Patarčiau, visko iš karto nesupjaustyti, nes supjaustyta tešla susitraukia, taip lapeliai išeina storesni. Kuo plonesni bus lapeliai, tuo jie bus trapesni ir skanesni. Kepama gerai įkaitintoje keptuvėje su aliejumi. Aš kočiojau ir pjausčiau, močiutė kepė. :) iškepa labai greitai. 

Skruzdėlyno surinkimas
Pasigaminame medaus užpilą. Močiutė gamino taip: cukrų su vandeniu ištirpdė keptuvėje. Jį šiek tiek pakepino, sudėjo medų. Palaukė kol jis ištirpo ir viskas. Proporcijų nežinau, nes nieko nesvėrė, viską darė "iš akies". Man šis užpilas nelabai patiko, nes po keleto dienų jis susicukruoja ir labai nubėga nuo lapų į apačią. Kai darysiu namuose, pasiieškosiu kitokio recepto, kad tąsesnis būtų. Na kai jau užpilas padarytas, belieka viską surinkti. Dedame viena eilę iškeptų lapų, apipilame užpilu ir pabarstome aguonom. Vėl dedam eilę lapų, vėl pilam užpilą ir aguonas. Taip suformuojam smailėjantį bokštą. Jeigu užpilas pradeda kietėti, jį reikia pašildyti. Mes dar puošiam raudonų serbentų  uogomis.

Gavosi 2,2 kg skruzdėlynas.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą