Apie mane

Mano nuotrauka
Gerai prisimenu savo pačios pirmąjį pagamintą desertą - sausainiai sutepti sviestu. Elementaru, bet kaip buvo smagu jį pagaminti mamai, kuri su drauge gėrė kavą... :) Vėliau buvo daug visokių bandymų, pakilimų ir nuosmukių. Labiausia esu dėkinga mamai, kuri leido kepti pyragus, sausainius ir ekperimenuoti virtuvėje. Per visus mokslus, darbus, kasdienybę buvau pamiršusi šią savo aistrą. Tačiau ilgos atostogos, geras vaikų miegas, bei vyro supratingumas - leido ją atrasti iš naujo.

2014 m. gruodžio 25 d., ketvirtadienis

Kalėdiniai macaron's

Ar žinote kulinarinį, interneto tinklaraštininkų rašomą žurnalą Debesys? Jei dar niekada jo neskaitėte - rekomenduoju. Šiame žurnalo numeryje žurnale skelbiamas konkursas "Meduolis ne meduolis". Kai perskaičiau galvoje užvirė visas katilas, kiek daug skirtingų desertų galima padaryti iš meduolinių prieskonių. Dar ilgiau pagalvojusi, apsistojau ties skaniais macaron's. Receptą sugalvojau pati, tačiau jau pagaminusi pažiūrinėjau Debesų Pinterest paskyroje idėjas užmačiau ir macaron's. Na manasis kepinys skiriasi, tuo labai džiaugiuosi.


Gaunasi apie 40 vnt. suklijuotų macaron's


Reikės:
115 g migdolų plokštelių arba migdolų miltų
50 g graikiškų riešutų
165 g cukraus pudros
150 g cukraus
115 g kiaušinio baltymų

100 g juodojo šokolado, naudojau 65 %
150 g grietinėlės
20 g sviesto
Du kaupini šaukštai meduolių prieskonių. Mano naudoti prieskoniai, buvo ypatingi - iš Lenkijoje esančio meduolių muziejaus. Jūs galite naudoti meduolių prieskonių mišinį arba dėti atskirus prieskonius - gvazdikėlių, cinamono, j. pipirų, kalendrų, anyžius, muskato riešuto, kardamono, imbiero.

Rekomenduoju pradėti nuo įdaro. Į grietinėlę sudėti prieskonius ir užvirinti. Palikti mažiausia 20 min., geriau apie valandą, kad prieskoniai savo aromatus atiduotų grietinėlei.

Graikiškus riešutus pasmulkinti peiliu. Sumaišyti migdolus, gr. riešutus su cukraus pudrą ir sumalti kavamale iki miltų. Persijoti.
Plakti kiaušinio baltymus vidutiniu, vienodu mikserio greičiu. Kai suputos per du kartus supilti cukrų. Išplakti baltymus kol apvertus dubenį jie neištekės. Aš plaku apie 8 - 9 minutes.
Baltymų trečią dalį sudėti į paruoštus miltus. Išmaišyti. Tuomet sudėti likusius ir išmaišyti. Maišyti tol kol tešla taps blizgi ir nuo mentelės tekės plačia vientisa juosta. Kai tik pasieksite tokią stadiją reikia nustoti maišyti. Tešlą supilti į konditerinį maišelį ir išspausti mažus apskritimus ant skardos padengtos silikonizuotu kepimo popieriumi ar silikoniniu kilimėliu. Palikti 30 min. pastovėti, kad apdžiūtų viršus.
Įkaitinti orkaitę iki 155 C. Kepti macaron's 14 min. Išimti, nukelti nuo karštos skardos ir palikti kol atvės.  Tik visai atšalusius nurinkti nuo kilimėlio/popieriaus. Suporuoti po du vienodus kiautelius.

Grietinėlę užvirinti dar kartą ir nukošus supilti ant susmulkinto šokolado. Išmaišyti iki vientisos masės. Kai atvės sudėti sviestą ir smulkintuvu sutrinti iki blizgančios vientisos masės. Statyti į šaldytuvą, kad pradėtų stingti, tačiau nesustingtų. Reikia, kad kremas lengvai spaustųsi per konditerinį maišelį ir nebūtų labai kietas.
Ganašo išspausti ant vienos pusės macaron's ir suklijuoti kita. Taip sutepti ir suklijuoti visus macaron's. Sudėti į sandarų indą ir dėti 12 val. į šaldytuvą, kad subręstų ir suminkštėtų.


Macaron's gavosi labai kalėdiniai, prieskoniniai. Tikri meduoliai ne meduolio pavidalu. Kai dariau, labai abejojau, kad gerai jausis meduolių prieskoniai, tačiau paragavus nenusivyliau. Netgi tie kurie nežinojo kokie čia macaron's, sakė jog labai kalėdiniai ir skanus. Eksperimentas pavyko puikiai.
Skanių ir kvepiančių švenčių!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą