Apie mane

Mano nuotrauka
Gerai prisimenu savo pačios pirmąjį pagamintą desertą - sausainiai sutepti sviestu. Elementaru, bet kaip buvo smagu jį pagaminti mamai, kuri su drauge gėrė kavą... :) Vėliau buvo daug visokių bandymų, pakilimų ir nuosmukių. Labiausia esu dėkinga mamai, kuri leido kepti pyragus, sausainius ir ekperimenuoti virtuvėje. Per visus mokslus, darbus, kasdienybę buvau pamiršusi šią savo aistrą. Tačiau ilgos atostogos, geras vaikų miegas, bei vyro supratingumas - leido ją atrasti iš naujo.

2014 m. gruodžio 7 d., sekmadienis

Šokoladinis burokelių pyragas

O vargeli - visą mėnesį nei vieno įrašo... Taisau padėtį ir šiandien dalinuosi šokoladiniu burokėlių pyragu. Prieš keletą savaičių gavau prašymą iškepti kokį nors kepinį su daržove. Mintys iš karto nukeliavo prie burokėlių arba morkų. Iki šiol nebuvau kepusi ar dariusi deserto nei su viena iš minėtų daržovių. Paieškojusi internete, pavarčiusi turimas knygas apsistojau ties burokėliais. Nemažas pasirinkimas yra kepinių su šia raudona daržove. Aš šį kartą kepiau pagal Sezoninės virtuvės receptą. Suviliojo mane čili pipirai, šokoladas ir burokėliai. Na ir kaip tyčia namie čili neturėjau o mūsų mažutėje parduotuvėje jų nebuvo, tad juos keičiau šviežiai grūstais juodaisiais pipirais. Šiek tiek sumažinau cukraus ir sviesto kiekį. 


Kepiau 22 cm apvalioje torto formoje.


Reikės:
250 g keptų ar virtų tarkuotų burokėlių
200 g juodojo šokolado, naudojau 75 %
150 g sviesto
135 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių
3 v. š. kokybiškos kakavos
1/2 a. š. juodųjų pipirų
150 g cukraus
5 kiaušinių
Cukraus pudros ir kakavos papuošimui
2 mažų žalių burokėlių papuošimui

Iš vakaro iškepiau burokėlius orkaitėje. Burokėlius nulupau, nuploviau. Didelius perpjoviau per pusę. Įkaitinau orkaitę iki 180 C. Burokėlius suvyniojau į foliją, kad folijos matinė pusė būtų į vidų. Kepiau apie 45 min., kol burokėliai iškepė ir lengvai į juos įlindo šakutė.

Pyrago kepimas.
Kiaušinių baltymus atskirti nuo trynių.
Sutarkuoti burokėlius su burokine tarka.
Įkaitinti orkaitę iki 160 C.
Šokoladą su sviestu ištirpinti. Tuomet ant garų vonelės pašildyti trynius ir sudėti į šokolado masę. Jeigu dėsite šaltus trynius, nuo temperatūrų skirtumo gali sutraukti masę. Viską gerai išmaišyti. Sudėti tarkuotus burokėlius ir pipirus - išmaišyti.
Miltus, kakavą ir k. miltelius persijojau į vieną indą. Sudėti į šokolado ir burokėlių masę. Išmaišyti.
Kiaušinio baltymus su cukrumi išplakti iki standumo.
Palengva maišant sujungti baltymus su tešla.
Sukrėsti paruoštą masę į kepimo formą ir kepti 40 min. Iškepęs pyragas turi būti minkštas. Renata rekomenduoja jo neperkepti, kad viduje būtų drėgnas. Aš šios rekomendacijos laikiausi.

Pyragą puošiau burokėlių traškučiais. Nulupau burokėlius, supjausčiau plonais griežinėliais. Sudėjau ant kepimo skardos išklotos kepimo popieriumi. Šiek tiek padruskinau ir papipirinau. Kepiau 160 C orkaitėje apie 45 min. Tikrinau ar iškepęs ištraukdama skiltelę - jeigu ji atvėsusi traški - iškepė.


Pyragas labai šokoladinis, matyt juodasis šokoladas ir gera kakava visiškai paslėpė burokėlius ir pipirus. Visi valgiuosieji įvertino labai gerai, o burokėlių gabaliukus palaikė už šokoladą. Pyragui visiškai netrūko saldumo, netgi galima dar labiau sumažinti jo kiekį. Nusprendžiau, kad būtinai bandysiu dar kartą, tik didinsiu burokėliu, pipirų kiekį.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą