Apie mane

Mano nuotrauka
Gerai prisimenu savo pačios pirmąjį pagamintą desertą - sausainiai sutepti sviestu. Elementaru, bet kaip buvo smagu jį pagaminti mamai, kuri su drauge gėrė kavą... :) Vėliau buvo daug visokių bandymų, pakilimų ir nuosmukių. Labiausia esu dėkinga mamai, kuri leido kepti pyragus, sausainius ir ekperimenuoti virtuvėje. Per visus mokslus, darbus, kasdienybę buvau pamiršusi šią savo aistrą. Tačiau ilgos atostogos, geras vaikų miegas, bei vyro supratingumas - leido ją atrasti iš naujo.

2013 m. liepos 24 d., trečiadienis

Persikų ir nektarinų tortai

Šia savaitę kepiau du tortus. Abu buvo tokie patys tik viename buvo persikai, kitame nektarinai. Į šio torto biskvitą yra dedami vaisiai. Iškepęs jis toks drėgnas, kad sulaistyti beveik nereikia. Pertepimas iš pasirinktu vaisių tyrės su maskarpone ir grietinėle. Na o puošiau šokoladu. Šiuo metu šokoladas yra mano eksperimentų objektas - tvorelės, raidės, ornamentai ir t.t. Gal kam pravers, bet sunkiausia buvo dirbti su shogeten juodu šokoladu. Išlydžius buvo toks tąsus ir lipnus, kad labai sunkiai formavosi norimi reikalai. Kas gavosi, matosi nuotraukoje :)


Na ir dar vienas, kuris puoštas karamelizuotomis migdolų plokštelėm ir žele su vaisiais.


Receptas skirtas 16 cm kepimo formai ir gautas per "Kulinarijos studijos" konditerijos kursus.

2 kiaušiniai
100 g cukraus
120 g miltų
30 ml aliejaus
1 šaukštelis kepimo miltelių
5 nektarinai
1 šaukštas cukraus pudros
sirupas sudrėkinimui (užvirintas vanduo su ištirpintu cukrumi)
250 g maskarponės
200 ml grietinėlės
1 šaukštas cukraus pudros
1 citrina
10 g želatinos

Įkaitinti orkaitę iki 170 l. temperatūros. Iškloti kepimo formos dugną kepimo popieriumi.
Supjaustyti vieną nektariną riekelėmis. Nutarkuoti citrinos žievelės (arbatinis šaukštelis) ir išspausti citrinos sultis. Sumaišyti su nektarinu.
Persijoti miltus su kepimo milteliais.
Kiaušinius išplakti su cukrumi iki tirštos kreminės masės, supilti aliejų ir išmaišyti. Sudėti persijotus miltus ir išmaišyti. Pabaigoje sudėti nektarinus ir vėl išmaišyti. Tešlą supilti į kepimo formą ir kepti apie 35 min. Iškepusį biskvitą išimti, apversti ant grotelių (su visa kepimo forma) 5 - 7 min. Po to išimti iš kepimo formos ir palikti ant grotelių.
2 nektarinus nulupti, supjaustyti kubeliais, užberti cukraus pudros sudėti į puodą. Patroškinti ant mažos ugnies kol suminkštės. Vaisius sutrinti trintuvu.
Užmerkti želatiną 50 ml šalto sirupo. Dėti į indą/puodą kuriame būtų patogu kaitinti.
Maskarponę lėtais judesiais išplakti/išmaišyti su cukraus pudra. Palaipsniui pilti grietinėlę, plakti kol sutirštės. Sudėti atvėsusią vaisių tyrę ir išmaišyti. Atidėti keltą šaukštų masės. želatiną ištirpinti, bet ne užvirinti. Į želatiną dėti po šaukštą 4 šaukštus maskarponės masės, po kiekvieno išmaišyti. Sujungti abi mases. 
Biskvitą padalinti į du lakštus.
Tortą patogiausia pertepti kepimo formoje, kad nenubėgtų kremas. Dėti į formą vieną biskvito lapą. Jį sulaistyti sirupu. Užpilti pusė kremo.Uždengti kitu biskvito lapu, sudrėkinti sirupu ir užpilti likusį kremą. Viršų išlyginti ir palikti šaldytuve sustingti.
Sustingusį tortą išimti iš formos. Papuošti. Prie šio torto dera karamelizuotos migdolu skiltelės. Reikia migdolų skilteles pakepinti sausoje keptuvėje su trupučiu cukraus pudros. Atvėsinti. Torto šonus aptepti pasiliktu kremu ir "priklijuoti karamelizuotas migdolų skilteles. Viršų galima puošti nektarinų skiltelėmis. Tik jas sudėjus reikia patepti tirpinta želatina. Gražiai blizgės ir nesuvys.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą