Apie mane

Mano nuotrauka
Gerai prisimenu savo pačios pirmąjį pagamintą desertą - sausainiai sutepti sviestu. Elementaru, bet kaip buvo smagu jį pagaminti mamai, kuri su drauge gėrė kavą... :) Vėliau buvo daug visokių bandymų, pakilimų ir nuosmukių. Labiausia esu dėkinga mamai, kuri leido kepti pyragus, sausainius ir ekperimenuoti virtuvėje. Per visus mokslus, darbus, kasdienybę buvau pamiršusi šią savo aistrą. Tačiau ilgos atostogos, geras vaikų miegas, bei vyro supratingumas - leido ją atrasti iš naujo.

2013 m. liepos 24 d., trečiadienis

Tortas Dainava

Jau darydama šį tortą žinojau, kam jis bus skirtas :) Dovanojom dovanų, todėl koks skonis - nežinau. Tačiau artimiausiuose planuose yra jo kepimas.


Dovana :)


Receptas yra skirtas 16 cm formai iš "Kulinarijos studijos" konditerijos kursų.

3 kiaušinių baltymai
90 g cukraus
90 g cukraus pudros
15 g miltų
75 g lazdyno riešutų

200 g sviesto
2 kiaušinių tryniai
70 g cukraus pudros
60 ml pieno
brendis

100 g šokolado
20 g sviesto
40 ml grietinėles
brendis

Orkaitę įjungti kaisti iki 115 - 125 laipsnių temperatūros.
Riešutus sukapoti, sumaišyti su persijotais miltais ir c. pudra. Baltymus su cukrumi išplakti iki standžių putų (turi būti blizgūs ir išlaikyti savo formą). Į baltymus sudėti riešutus su miltais ir viską lengvai permaišyti. Sukrėsti tešlą ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Turi gautis 3 baltymų lakštai. Galima ant kepimo popieriaus apibrėžti apskritimus, bus lengviau suformuoti vienodus lakštus. Kepti apie valandą. Jeigu kepsite keliais lygiais, bus ilgiau ir geriau naudoti kepimo rėžimą su ventiliatoriumi. Lakštai turi gautis lengvi, baltos arba labai šviesiai rusvos spalvos, lengvai nusiimti nuo kepimo popieriaus ir apačia turi būti kieta.
Kremui trynius gerai išsukti su cukrumi. Pieną užvirinti. Plona srovele pilti jį į trynius, visą laiką plakant ir kaitinant. Kai masė užvirs ir truputėlį sutirštės, nukaisti ir ataušinti. Sviestą išplakti ir visą laiką plakant palaipsniui sujungti su pieno - trynių mase. Įpilti šiek tiek brendžio. Galima įberti kakavos.
Glajui šokoladą, sviestą ir grietinėlę kartu ištirpinti nuolat maišant.
Formuojant tortą, lakštus galima palyginti dantytu peiliu, tačiau labai gražu palikti ir tokius kokie iškepė. Morengų lakštus pertepti kremu, šonus ir viršų taip pat galima aptepti kremu. Pastingdyti šaldytuve. Tortą padengti glajumi. Tortą dekoruoti galima pertepimo kremu, jo šiek tiek pasilikus.


1 komentaras:

  1. Pabandžiau išsikepti pagal šį receptą, bet tortas be galo saldus ir riebus, gal suklydote su cukraus kiekiais? Nes vos gabaliuką įmanoma įveikti tokio saldumo :)

    AtsakytiPanaikinti