Apie mane

Mano nuotrauka
Gerai prisimenu savo pačios pirmąjį pagamintą desertą - sausainiai sutepti sviestu. Elementaru, bet kaip buvo smagu jį pagaminti mamai, kuri su drauge gėrė kavą... :) Vėliau buvo daug visokių bandymų, pakilimų ir nuosmukių. Labiausia esu dėkinga mamai, kuri leido kepti pyragus, sausainius ir ekperimenuoti virtuvėje. Per visus mokslus, darbus, kasdienybę buvau pamiršusi šią savo aistrą. Tačiau ilgos atostogos, geras vaikų miegas, bei vyro supratingumas - leido ją atrasti iš naujo.

2014 m. kovo 12 d., trečiadienis

Biskvitinis medaus plokštainis

Dar buvau nebandžiusi biskvitinio meduolio, todėl paskaitinėjusi internete ir pavarčiusi knygas galiu dėti pliusą prie šio kepinio. Receptą, kurio pagrindas yra iš Širšių lizdas tinklaraščio, šiek tiek koregavau. Plokštainis greitai ir lengvai pagaminamas desertas, o biskvitą iškepus apvalioje tortinėje, bus ir visas tortas. 


Reikės:
200 g cukraus
200 g sviesto
180 g medaus (tinka ir natūralus ir dirbtinis)
3 kiaušinių
Žiupsnelio druskos
380 g miltų
2 a. š. kepimo miltelių
1 v. š. cinamono
8 gvazdikėliai

500 g grietinės (riebios)
3 v. š. cukraus pudros
1 citrina
10 g želatinos


Orkaitę įkaitinti iki 180 C temperatūros.
Medų, cukrų, sviestą ir prieskonius sudėti į puodą ir užvirinti ant viryklės. Užvirus nukelti puodą nuo viryklės ir palikti, kad pravėstų. Jeigu gvazdikėliai nemalti, tuomet juos išgriebti iš masės. Į atvėsusią medaus masę po vieną įmušti kiaušinius ir gerai išmaišyti. Sudėti persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir druska. Viską išmaišyti iki vientisos masės. Tešla turi gautis grietinės tirštumo. 
2 kepimo skardas iškloti kepimo popieriumi. Tešlą padalinant per pusę supilti į paruoštas kepimo skardas, išsklaidyti ir išlyginti po skardas. Dėti kepti apie 10 - 15 min. Kepiau abi skardas iš karto su oro ventiliatoriaus funkcija 15 min. Buvo šiek tiek per ilgas kepimo laikas, kitą kartą kepsiu apie 10 min. Jeigu norite daryti tortą, tuomet biskvitą supilti į kepimo popieriumi išklotą tortinę ir kepti apie 25 - 35 min. Patikrinti ar iškepęs biskvitas mediniu iešmeliu, jeigu iešmelis ištrauktas iš biskvito sausas, tuomet biskvitas iškepęs.  Iškepusius biskvitus palikti atvėsti.

Želatiną užpilti 30 ml vandens ir palikti, kad išbrinktų. Nutarkuoti citrinos žievelę ir išspausti citrinos sultis. Grietinę sumaišyti su cukraus pudra, citrinos žievele ir sultimis. Želatiną pakaitinti ir ištirpinti, supilti į grietinę ir išmaišyti. Statyti į šaldytuvą, kol sutirštės ir bus galima tepti kaip kremą.
Kremą galima daryti ir be želatinos su plakamąja grietinėle. 

Biskvitus supjaustyti norimo pločio stačiakampiais gabalais. Sutepti kremu ir dėti į šaldytuvą. Pabuvęs šaldytuve plokštainis suminkštėja, biskvitai prisigeria kremo.


Skanus ir paprastas desertas, puikiai tiks vakare prie arbatos. Labai primenantis pirktinį medaus plokštainį. Nuotraukose atrodo sausokas, bet valgant nesijautė sausumas. Jeigu mėgstate su daugiau kremo, tuomet jo reikėtų pasidaryti dvigubą normą. Kitą kartą būtinai išbandysiu kremą su plakamąja grietinėle! 

3 komentarai: