Apie mane

Mano nuotrauka
Gerai prisimenu savo pačios pirmąjį pagamintą desertą - sausainiai sutepti sviestu. Elementaru, bet kaip buvo smagu jį pagaminti mamai, kuri su drauge gėrė kavą... :) Vėliau buvo daug visokių bandymų, pakilimų ir nuosmukių. Labiausia esu dėkinga mamai, kuri leido kepti pyragus, sausainius ir ekperimenuoti virtuvėje. Per visus mokslus, darbus, kasdienybę buvau pamiršusi šią savo aistrą. Tačiau ilgos atostogos, geras vaikų miegas, bei vyro supratingumas - leido ją atrasti iš naujo.

2014 m. kovo 30 d., sekmadienis

Citrininė tarta

Kažkada dar žiemą citrininės tartos receptą gavau iš draugės. Vis nebuvo progos, o gal ir noro jį išbandyti... Ir pagaliau prisiruošiau, nors tiesiog, atsikėliau ryte ir jau žinojau ką šiandien kepsiu! 


Receptas skirtas 24 cm apvaliai kepimo formai. Aš gaminau 16 cm apvalioje ir trijose mažose stačiakampėse kepimo formose.


Pagrindui reikės:
115 g miltų
115 g sviesto
Žiupsnelis druskos
20 g cukraus
1 kiaušinio trynio
10g citrinos sulčių

Įdarui reikės:
30 g riebios grietinės
100 g citrinos sulčių (1 - 2 citrinos)
80 g laimo sulčių (2 - 3 laimai)
2 laimų nutarkuotos žievelės
312 g baltojo šokolado
300 g plakamosios grietinėlės

Pagrindo ruošimas. Į miltus įtarkuoti sviestą ir viską išmaišyti pirštais patrinant, kad miltai susimaišytu su sviestu. Galima miltus sukapoti su sviestu iki nedidelių trupinukų. Sudėti druską, cukrų, trynį ir sultis - suminkyti tešlą. Tešla suminkyti reikia greitai, kad kuo mažiau sutirptų sviestas. Padaryti tešlos diską, įvynioti į maistinę plėvelę ir dėti valandai į šaldytuvą. 
Įkaitinti orkaitę iki 160 C temperatūros (naudojau viršaus ir apačios kaitinimo funkciją).
Pasiruošti kepimo formą.
Išimti tešlą iš šaldytuvo ir iškočioti. Kadangi tešla labai sviestinė, kočiojasi lengviau, kai ant kočiojamo paviršiaus ir tešlos pabarstoma miltų. Galima kočioti tarp dviejų kepimo popieriaus lapų. Iškočioti apie pusės centimetro storio lakštą ir jį perkelti į kepimo formą bei suformuoti pagal kepimo formą su aukštais kraštais. Jeigu norite, kad tešla kepdama nesusitrauktų, tuomet paruoštą tešlą su visa kepimo forma reikia dėti į šaldymo kamerą 15 - 20 min. Ant sušalusios tešlos dėti kepimo popieriaus ir ant jos supilti balastą, t.y. pupeles, žirnius, ar spec. kepimo rutuliukus. Dėti kepti į įkaitintą orkaitę, kepti apie 20 - 30 min. Kai paruduos kraštai išimti balastą ir dar pakepti apie 5 - 10 min. Iškepusį pagrindą atvėsinti, neišimant iš kepimo formos. Kadangi pagrindas su daug sviesto, o aš naudojau tartalečių kepimo formas su išimamu dugnu, kepant man iš jų išbėgo sviestas, todėl jeigu naudosite tokias pačias kepimo formas jas dėkite ne ant grotelių, o ant kepimo skardos. 

Įdaro ruošimas. Nutarkuoti laimo žieveles. Išspausti citrinų ir laimų sultis. Sudėti grietinę, šokoladą, sultis ir žieveles į indą ir kaitinti ant garų vonelės kol masė pasidarys vienalytė. Nukelti nuo garų vonelės ir palikti kad atvėstų.
Grietinėlę išplakti iki standumo.
Sujungti šokolado ir grietinėlės mases. Įdaras gausis skystas, bet toks ir turi būti. Įdarą supilti ant atvėsusio pagrindo. Pilti kol įdaras užpildys visą iškepusį pagrindą. Statyti 8 val. į šaldytuvą arba kol įdaras sutvirtės.
Pjaustyti su karštu peiliu kiekvieną kartą jį nuvalant.


Pyragas gaivus, rūgštus,visiškai nesaldus,  skirtas tikriems citrinų mylėtojams. Pagrindas trapus, o įdaras minkštas ir kreminis. Mes juo mėgavomės per sekmadienio pusryčius. Su puodeliu balintos kavos tiko puikiai. Geriausias pyrago įvertinimas, kad didysis sūnus prašė pakartoti, o jis pas mus ne visus kepinius valgo...



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą