Apie mane

Mano nuotrauka
Gerai prisimenu savo pačios pirmąjį pagamintą desertą - sausainiai sutepti sviestu. Elementaru, bet kaip buvo smagu jį pagaminti mamai, kuri su drauge gėrė kavą... :) Vėliau buvo daug visokių bandymų, pakilimų ir nuosmukių. Labiausia esu dėkinga mamai, kuri leido kepti pyragus, sausainius ir ekperimenuoti virtuvėje. Per visus mokslus, darbus, kasdienybę buvau pamiršusi šią savo aistrą. Tačiau ilgos atostogos, geras vaikų miegas, bei vyro supratingumas - leido ją atrasti iš naujo.

2014 m. gegužės 23 d., penktadienis

Kavos tortas

Senai rašiau apie tortus. Kepti, tai kepiau jų nemažai, bet vis kartojau kokį nors jau keptą. Arba sugalvodavau ekspromtu, neužsirašiusi tikslių ingridientų kiekių. 
Šį kartą siūlau kavos tortą. Paieškojusi internete neradau, ko norėjau. Su kava dažniausia siūlomas karamelinis kremas, su maskarponės sūriu ir rududu. Tokio nenorėjau, todėl torto receptą sujungiau iš kelių kitų. Kaip dažniausia būna pradėjus tortą improvizuoju...


Receptas skirtas 24 cm torto formai.


Biskvitui reikės:
4 kiaušinių
250 g cukraus
60 ml aliejaus
200 g miltų
40 g kakavos
1,5 a. š. kepimo miltelių

Sirupas:
3 a. š. mėgstamos kavos
5 a. š. cukraus

Riešutų karamelei:
100 g natūralaus medaus
100 ml riebios grietinėlės
Sauja kapotų riešutų (naudojau migdolus ir anakardžių r.)

Pertepimui:
Apie 17 kavos pupelių
400 ml plakamosios grietinėlės
4 v. š. cukraus pudros

Biskvito gamyba.
Įkaitinti orkaitę iki 180 C temperatūros.
Iškloti kepimo formos dugną kepimo popieriumi.
Miltus, kakavą ir  kepimo miltelius persijoti.
Kiaušinius išplakti su cukrumi iki tirštos kreminės masės, supilti aliejų ir išmaišyti. Sudėti persijotus miltus ir išmaišyti. Tešlą supilti į kepimo formą ir dėti kepti. 
Kepti apie 45 min. Ar iškepęs patikrinti mediniu iešmeliu, jeigu iešmelis tešla neaplipęs - biskvitas iškepė. 
Iškepusį biskvitą išimti, apversti ant grotelių (su visa kepimo forma) 5 - 7 min. Po to išimti iš kepimo formos ir palikti ant grotelių kol atvės. 
Atvėsusį biskvitą supjaustyti į tris lakštus.

Sirupo gamyba.
Kavą su cukrumi užpilti verdančiu vandeniu ir palikti kol atvės. Perkošti.

Riešutų karamelė.
Sukapoti riešutus. 
Nedideliame prikaistuvyje supilti grietinėlę ir pakaitinti. Kai grietinėle jau ruošis užvirti sudėti medų. Ant nedidelės ugnies virti apie 15 min. Verdant pamaišyti. Baigiant virti sudėti riešutus ir gerai išmaišyti. Palikti kad atvėstų.

Grietinėlės pertepimas.
Kavos pupeles sutraiškyti, sudėti į grietinėlę ir keletui valandu dėti į šaldytuvą. 
Perkošti.
Grietinėlę su c. pudra išplakti iki standumo. 

Torto surinkimas.
Biskvito lakštą sulaistyti sirupu, aptepti karamele su riešutais, uždėti grietinėlės. Tą patį pakartoti su viduriniu biskvito lakštu. Viršutinį biskvitą sulaistyti sirupu ir uždėti grietinėlės. Torto šonus taip pat aptepti grietinėle. Papuošti.

Suteptą tortą palikti per naktį šaldytuve.



Tortas saldus, su lengvu ir neintensyviu kavos skoniu, bei karameliniais riešutais. Kadangi aš mėgstu drėgnus tortus, man norėjosi šlapesnio biskvito. 



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą