Apie mane

Mano nuotrauka
Gerai prisimenu savo pačios pirmąjį pagamintą desertą - sausainiai sutepti sviestu. Elementaru, bet kaip buvo smagu jį pagaminti mamai, kuri su drauge gėrė kavą... :) Vėliau buvo daug visokių bandymų, pakilimų ir nuosmukių. Labiausia esu dėkinga mamai, kuri leido kepti pyragus, sausainius ir ekperimenuoti virtuvėje. Per visus mokslus, darbus, kasdienybę buvau pamiršusi šią savo aistrą. Tačiau ilgos atostogos, geras vaikų miegas, bei vyro supratingumas - leido ją atrasti iš naujo.

2013 m. rugsėjo 14 d., šeštadienis

Pavlova

Saldu, gardu, tirpsta burnoje, lengva pagaminti - galima dar vardinti ir vardinti pavlovos privalumus. Jei tik turiu baltymu, visada gaminu pavlova.


Iš keturių baltymų gavosi 3 morenginiai papločiai.


Reikės:
4 baltymų
125 g cukraus
125 g c. pudros
2 a. š. krakmolo
1 a. š.vyno acto
100 g grietinėlės
Žalių uogų ar vaisių

Lengvai paplakti baltymus, nuolat plakant palaipsniui suberti cukrų. Masė turi būti lygi ir laikytis ant plakiklio. Įsijoti cukraus pudrą, krakmolą ir supilti actą, išmaišyti.
Ant skardos, patiestos kepimo popieriumi suformuoti nedidelius morengų apskritimus arba vieną didesnį, apie 20-22 cm skersmens.
Kepti 20 min. 140 C, po to 40 min 110 C. Ataušinti orkaitėje.

Grietinėlę išplakti.
Ant baltyminio pagrindo uždėti plaktos grietinėlės, ant viršaus – uogų. Papuošti mėtos lapeliais.


Pats morenginis paplotis gaunasi saldus, todėl grietinėlės nereikia saldinti. Labai skanu su braškėmis, juodaisiais serbentais, ar kitomis rūgštesnėmis uogomis. Morengas gaunasi traškus iššorėje ir zefyrinis viduje. 


3 komentarai:

  1. Gaminau, nes liko daug baltymu po tiramisu ir creme brulee :-) bet nesigavo... Ir galvoju del ko? Ar gali nepavykti del to, kad naudojau paprasta acta, o ne vyno? Kepti reikia su vejaliu ar be jo? Maniskis turejo ta specifini kiausinio kvapa ir skoni, be to, labai greit pradejo ruduoti virsus.... Ismeciau :-(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip liūdna, kad nesigavo! Nesvarbu kokį actą dėjai, galima ir paprastą dėti, vyno actas šiek tiek švelnesnis. Kepti, t.y. Džiovinti reikia be vėjelio, nes paprastai orkaitės funkcija su vėjeliu yra karštesnė. Panašu, kad tavo pavlova ne džiūvo, o sukepė. Džiovinant morengus patariama vis atidaryti orkaitės dureles, kad išeitų susikaupusi drėgmė. Galima ir skardą ištraukti ir apsukti. Ar pabandysi dar kartą? :)

      Panaikinti
  2. Esu dariusi mazus morengiukus kazkada seniai, bet nepamnu pagal koki recepta ir tada sauniai gavosi, o dabar... Aisku, kad bandysiu, nes labai megstu creme brulee, tai baltymu vis bus siems morenginiams skanestams :-) visada bandau tris kartus ir tik po to pasiduodu :-D

    AtsakytiPanaikinti