Apie mane

Mano nuotrauka
Gerai prisimenu savo pačios pirmąjį pagamintą desertą - sausainiai sutepti sviestu. Elementaru, bet kaip buvo smagu jį pagaminti mamai, kuri su drauge gėrė kavą... :) Vėliau buvo daug visokių bandymų, pakilimų ir nuosmukių. Labiausia esu dėkinga mamai, kuri leido kepti pyragus, sausainius ir ekperimenuoti virtuvėje. Per visus mokslus, darbus, kasdienybę buvau pamiršusi šią savo aistrą. Tačiau ilgos atostogos, geras vaikų miegas, bei vyro supratingumas - leido ją atrasti iš naujo.

2013 m. spalio 29 d., antradienis

Morenginis tortas su aguonomis


Na ir užėjo morengų vajus! Jau antras morenginis tortas per dvi savaites ir dar kitą savaitę bus trečias! :) Šį tortą pirmą kartą kepiau kai vyras medinių vestuvių proga užsiprašė aguoninio torto. Ilgai ieškojau ir rinkau, koks gi tortas tiktų tokiai progai. Suviliojo šis Sonatinos tortasPirmą kartą viską dariau pagal originalų receptą, antrą kartą šiek tiek koregavau. 


Receptas susideda iš kelių dalių ir yra skirtas 24 cm kepimo formai. Šį tortą rekomenduočiau gaminti dvi dienas, viena diena biskvito ir morengų kepimui, kita - kremui ir torto surinkimui. Tortas yra sunkus, turtingo kavos skonio. Mums tortas skaniausias buvo trečią dieną. 


Aguoninis biskvitas:
150 g sviesto
150 cukraus pudros
100 g miltų
200 g aguonų (galima iš karto pirkti maltas)
4 kiaušinių
2 v. š. pieno
1 citrinos nutarkuota žievelė

Morenginiai lakštai:
5 kiaušinių baltymai
200 g cukraus
80 g smulkintų migdolo riešutų

Kremas:
400 g sviesto
1 skardinė Rududu arba 1,5 skardinės karamelizuoto sutirštinto pieno
200 ml stiprios kavos

Sirupas sulaistymui:
6 v. š. vandens
4 v.  š. cukraus
1 v. š. brendžio
1 a. š. vanilės ekstrakto (aš naudojau naminį)

Kepimui reikalingas sviestas minkštas, patartina per naktį palaikyti kambario temperatūroje. Nuplikyti aguonas virintu vandeniu. Leisti joms pastovėti per naktį. Jeigu neturite tiek laiko, leiskite pastovėti bent pusvalandį. Aguonas sumalti. Aš maliau, t.y. tryniau su smulkintuvu. Sumaišyti aguonas su miltais. Atskirti kiaušinių trynius nuo baltymų. Baltymus su puse cukraus pudros išplakti iki standžių putų. Iš pradžių baltymus reikia paplakti vienus kol suputos. Po to nedideliais kiekiais dėti cukraus pudrą ir plakti. Plakti iki standžių putų, kol baltymas nebėgs. Dabar jau galima įjungti orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių. Sviestą su likusia cukraus pudra plakti arba išsukti iki kol pabals. I išplaktą sviestą po vieną įmaišyti kiaušinių trynius. Sudėti ir išmaišyti citrinos žieveles. Į sviestą sudėti aguonų ir miltų mišinį ir pieną. Viską išmaišyti iki vienalytės masės. Neskubant sudėti baltymus ir viską gerai išmaišyti. Sudėti į kepimo formą ir kepti įkaitintoje orkaitėje 40 min. Jeigu turite tik vieną kepimo formą, prieš dedant kepti biskvitą ant dviejų kepimo popieriaus lapų apsibrėžkite du apskritimus atitinkančius kepimo formą.

Kol kepa biskvitas galima padaryti morengus. Migdolus susmulkinti. Kiaušinio baltymus plakti. Kai suputos, plakant po truputį sudėti cukrų. Plakti iki standžių ir blizgančių putų. Kol baltymas taps tąsus ir išlaikys savo formą. Sudėti riešutus ir neskubant išmaišyti. Suformuoti du apskritimus ant kepimo popieriaus. Man lengviausia formuoti apsibrėžus kepimo formą. Džiūdami baltymai neiškyla, tik šiek tiek išsiplečia į šonus. Orkaitės temperatūra turi būti 110-120 temperatūros. Aš džiovinau abu lakštus iš karto. Naudojau ventiliatoriaus funkciją. Pirmą kartą džiovinau apie dvi valandas ir palikau per naktį, buvo šiek tiek mažoka. Baltymų vidus neišdžiuvo iki galo. Bet vistiek puikiai tiko naudoti tortui. Antrą kartą džiovinau tris su puse valandos. Taip pat palikau per naktį. Džiovinant baltymus reikia kartas nuo karto atidaryti orkaitę ir išleisti drėgmę. 
Išvirti sirupą. Užvirinti vandenį ir supilti cukrų. Viską išmaišyti. Išjungti ugnį ir palikti atvėsti.

Gaminame kremą. Geriausia būtų kremui skirtus produktus per naktį palaikyti kambario temperatūroje. Kavą pasiruošti iš vakaro. Plakame sviestą iki kol taps purus ir pabals. Nedideliais kiekiais dėti Rududu ir plakti. Po šaukštą pilti kavą ir nedideliu greičiu plakti. Kremas turi gautis purus ir vientisas. Jeigu kremas pradėjo sluoksniuotis, darytis atskirais gabalėliais, jį dar galima išgelbėti. Supilti visa kavą ir išmaišyti silikonine ar medine mentele. Įdėti minutei į mikrobangų krosnelę arba pašildyti ant garų vonelės. Atrodys, kad dar labiau suskystėjo. Tuomet mikseriu nedideliu greičiu plakti ir kremas pradės darytis toks kaip reikia. Ilgai neplakti, kad neperplakti. Man kremas nesigavo darant antrą kartą. Pašildžiau mikrobangų krosnelėje ir viskas puikiai išsitaisė. :)

Į atvėsusi sirupą įpilti brendžio ir vanilės. Aguoninį biskvitą padalinti į du sluoksnius. Pamatuoti ar baltymų apskritimai sutampa su aguoninio biskvito apskritimais, jeigu reikia apipjaustyti. Bus lengviau suformuoti tortą.

Torto surinkimas. Dėti aguoninį biskvitą, jį gerai sulaistyti sirupu. Aptepti kremu. Ant viršaus dėti morengą, jį aptepti kremu. Vėl uždėti aguoninį biskvitą ir aptepti kremu. Dėti morengą ir aptepti kremu. Aš torto šonus taip pat aptepu kremu. Dėti į šaldytuvą, kad kremas sustingtų. Papuošti. Aš abu puošiau šokoladu.










Komentarų nėra:

Rašyti komentarą