Apie mane

Mano nuotrauka
Gerai prisimenu savo pačios pirmąjį pagamintą desertą - sausainiai sutepti sviestu. Elementaru, bet kaip buvo smagu jį pagaminti mamai, kuri su drauge gėrė kavą... :) Vėliau buvo daug visokių bandymų, pakilimų ir nuosmukių. Labiausia esu dėkinga mamai, kuri leido kepti pyragus, sausainius ir ekperimenuoti virtuvėje. Per visus mokslus, darbus, kasdienybę buvau pamiršusi šią savo aistrą. Tačiau ilgos atostogos, geras vaikų miegas, bei vyro supratingumas - leido ją atrasti iš naujo.

2013 m. spalio 30 d., trečiadienis

Saulėje džiovintų pomidorų ir ožkų pieno sūrio tarta

Kai Valerija paskelbė pirmąją savo organizuojamo konkurso užduotį susijusią su pomidorais - pirma mintis - buvo saulėje džiovinti pomidorai. Beieškodama recepto visai pamiršau konkurso temą - "Kalėdos". Ir tik pradėjusi gaminti supratau, jog šis patiekalas puikiausiai tiks advento penktadieniams, skaniems pasisėdėjimams su draugais , o gal net Kalėdų ryto pusryčių stalui. Na kepinys ne pats liesiausias, bet pripildantis namus puikaus kepto sūrio ir saulėje džiovintų pomidorų kvapo, traškus ir kartu švelnus.


Receptas skirtas 26 cm kepimo formai. Galima daryti mažesnėje formoje, man labiau patinka plonas tešlos sluoksnis. Originalus receptas Jamie Oliver'io.


Tešlai reikės:
250 g miltų
125 g nešalto sviesto
1 kiaušinis
1 šaukštelis cukraus
1/2 šaukštelių druskos
40 ml vandens

Įdarui reikės:
200 ml grietinėles
4 kiaušinių tryniai
200 g kietojo sūrio
200 g ožkų pieno sūrio
280 g saulėje džiovintu pomidorų aliejuje
Druskos
Pipirų

Į miltus sutarkuoti sviestą, sudėti druską ir cukrų. Įmušti kiaušinį, pirštais greitai išmaišyti. Supilti vandenį ir užminkyti tešlą. Tešla gaunasi minkšta ir lipni. Iš tešlos suformuoti diską, suvynioti į maistinę plėvelę ir atšaldyti šaldytuve apie valandą. Įkaitinti orkaitę iki 180 C. Šaltą tešlą plonai iškočioti, perkelti į kepimo formą ir suformuoti dubenį (galima naudoti mažas formeles). Norint, kad kepdama tešla nesusitrauktų, rekomenduojama kepimo formą su tešla palaikyti šaldiklyje apie 10 min. Šį kartą nelaikiau ir kepdama tarta šiek tiek susitraukė. Ant tešlos užtiesti kepimo popierių ir sudėti balastą (žirnius, pupas). Kepti įkaitusioje orkaitėje 15 min. Po 15 min. nuimti balastą ir kepti dar 10 min. Išimti, kad šiek tiek pravėstų, tarta neturi būti pilnai iškepusi.
Įdarui, nupylus aliejaus perteklių, smulkintuvu sutrinti pomidorus. Sutarkuoti kietąjį sūrį. Į dubenį supilti grietinėlę sudėti kiaušinių trynius ir gerai išmaišyti. Paskaninti nedideliu kiekiu druskos ir pipirų. Sudėti tarkuotą sūrį, jo reikia pasilikti apie saują. Į tešlos dubenį sudėti pomidorų pastą, paskirstyti po visa tešlą. Ant viršaus supilti kiaušinių, greitinėles ir sūrio mišinį. Sudėti nedideliais gabaliukais supjaustytą ožkų pieno sūrį. Pabarstyti likusiu kietuoju sūriu. Dėti į įkaitintą 180 C orkaitę ir kepti apie 20 min. 
Rekomeduojama valgyti atvėsusį. Mes nesulaukėm ir paragavom dar šilto. Rezultatas nustebino - labai skanius pomidorų ir ožkų pieno sūrio derinys.  Kitą kartą kepdama ožkų sūrį paskirstysiu tolygiai ant pomidorų sluoksnio. Prie šaltos tartos labai tiko vynuogės. Jos kepiniui suteikės gaivumo ir saldumo skonį. 
Aš turėjau keletą nedidelių tartalečių indelių, pabandžiau kepti ir mažas. Gavosi skanūs maži pyragėliai, puikiai tinkantys užkandžiams. Įdaras kepdamas sutvirtėja, tad pyragėlį galima valgyti be įrankių, tiesiog laikant rankose.


Skanaus!

3 komentarai:

  1. As labai megstu dziovintus pomidorus! Daznai juos derinu su svieziais pomidorais, ypac darydama uztepeles :-) reikes sita Tavo recepta isbandyti progai pasitaikius :-) panasu, kad bandymu saras ilgejaaa... :-D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man labai smagu, kad norisi išbandyti :) Iš Tavęs Inesa noresiu kokios užtepelės recepto, kai turėsi laiko parašyk man į paštą, nes aš kažkaip su jom vis nepataikau :)

      Panaikinti
  2. Super receptukas, geriausias kišas, kiek gaminau! Ačiū už pasidalinimą receptu

    AtsakytiPanaikinti