Apie mane

Mano nuotrauka
Gerai prisimenu savo pačios pirmąjį pagamintą desertą - sausainiai sutepti sviestu. Elementaru, bet kaip buvo smagu jį pagaminti mamai, kuri su drauge gėrė kavą... :) Vėliau buvo daug visokių bandymų, pakilimų ir nuosmukių. Labiausia esu dėkinga mamai, kuri leido kepti pyragus, sausainius ir ekperimenuoti virtuvėje. Per visus mokslus, darbus, kasdienybę buvau pamiršusi šią savo aistrą. Tačiau ilgos atostogos, geras vaikų miegas, bei vyro supratingumas - leido ją atrasti iš naujo.

2013 m. spalio 17 d., ketvirtadienis

Tarta su lašiša, porais ir grūdėtomis garstyčiomis pagal Beatą

Kai norisi pyrago, bet nesaldaus..


Receptas yra skirtas 24 cm kepimo formai iš Beatos "Kepinių knygos".

Tešlai reikės:
200 g miltų
100 g šalto sviesto
4 - 5 šaukštų vandens
žiupsnelio druskos

Įdarui reikės:
1 poro
40 g sviesto
150 g rūkytos lašišos
150 ml pieno
3 šaukštų grietinės
2 kiaušinių
1 kupino šaukšto grūdėtų garstyčių
krapų

Atšaldytą sviestą įtarkuoti į dubenį su miltais. Įberti druskos. Greitai pirštais įtrinti sviestą į miltus, kad susmulkėtų ir apsiveltų miltais. Į stiklinę įsipilti šalto vandens. Peiliu ar pirštais gana greitai maišant, apšlakstyti vandeniu masės kraštus. Jei atrodo, kad masė per sausa, įpilti dar šiek tiek vandens. Vandens nepadauginti, masė turi sulipti į vieną gumulą. Jeigu įpilta per daug vandens, reikia įdėti šiek tiek miltų. Ranka suspausti masę į vieną gumulą - minkyti nereikia. Tešlos gumulą suspausti, suvynioti š maistinę plėvelę ir įdėti į šaldytuvą 15 min..
Stalą, ant kurio bus kočiojama, pabarstyti miltais. Iškočioti tešlą vis pasukant lakštą per skritulio ketvirtį, kol bus apvalus lakštas didesnis už kepimo formą. Atsargiai pakelti tešlą, permesti ją per kočėlą ir įtiesti į kepimo formą. Turi gautis dubenėlis iš tešlos, kraštai iškilę virš pagrindo. Peiliu apipjauti kraštus, kad būtų lygus. Jeigu naudojama dantyta forma, per formos viršų "pervažiuoti" kočėlu ir nukočioti tešlos perteklių. Kepimo formą su tešla įdėti 10 - 15 min į šaldiklį. Jeigu nedėti, tuomet kepant tešla gali susitraukti. Aš kepiau dvi tartas iš karto - viena per trumpai pabuvo šaldiklyje ir kepant susitraukė, skoniui netrukdė :)
Įjungti orkaitę - temperatūra 190 laipsnių.
Į formą su tešla įtiesti kepimo popierių, ant jo berti balastą (džiovintus žirnius, pupeles, ar ką rasite tinkamo, kad tešlos pagrindas neiškiltų). Dėti kepti 15 min., paskui išimti popierių su balastu ir kepti dar 10 min.
Kol tešla šals ir keps galima pasidaryti įdarą. Porus nuplauti ir supjaustyti norimo dydžio gabaliukais, apkepinti keptuvėje, su trupučiu sviesto, kol suminkštės. Kiaušinius, pieną, greitinę, garstyčias ir su truputėliu druskos (lašiša sūri, daug druskos nedėti) išplakti kartu. Suberti supjaustytus krapus.  Supjaustyti lašišą norimais gabaliukais.
Orkaitės kaitrą sumažinti iki 160 laipsnių.
Į iškepusią pyrago "lėkštę" dėti apkeptus porus, lašišos gabaliukus ir dar kartą pamaišytą kiaušinio ir pieno plakinį užpilti ant viršaus. Atsargiai, kad neišlieti skysčio, kišti pyragą į orkaitę. Kepti 35 - 40 min, kol plakinys viską suvienys ir masė virs puriu minkštu įdaru.


Tartas yra sotus, švelnus, labai gero skonio. Skanus ir šaltas ir šiltas. Pagaminti neužtrunka tiek ilgai, kiek atrodo iš aprašymo. Tikrai vertas pagyrų ir dėmesio.:)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą