Apie mane

Mano nuotrauka
Gerai prisimenu savo pačios pirmąjį pagamintą desertą - sausainiai sutepti sviestu. Elementaru, bet kaip buvo smagu jį pagaminti mamai, kuri su drauge gėrė kavą... :) Vėliau buvo daug visokių bandymų, pakilimų ir nuosmukių. Labiausia esu dėkinga mamai, kuri leido kepti pyragus, sausainius ir ekperimenuoti virtuvėje. Per visus mokslus, darbus, kasdienybę buvau pamiršusi šią savo aistrą. Tačiau ilgos atostogos, geras vaikų miegas, bei vyro supratingumas - leido ją atrasti iš naujo.

2014 m. liepos 2 d., trečiadienis

Kakavinė tortų glazūra

Pirmą kartą kakavinę glazūrą išbandžiau jos receptą aptikusi Sweetcukierka tinklaraštyje. Buvo labai malonu su ja dirbti, tačiau valgant labai jaučiau jos skonį. Norėjosi šiek tiek kitokio skonio, kad jis nebūtų toks ryškus valgant tortą. Kai Inga savo tinklaraštyje įdėjo kitą receptą , norėjau būtinai išbandyti. Šios glazūros skonis ne toks ryškus ir ji labai gražiai spindi, beveik kaip veidrodis. Jau dirbau su ja keletą kartų ir likau patenkinta. 


Kiekis yra sumažintas per pusę negu Ingos tinklaraštyje. Šio kiekio man pakako vienam 16 cm tortui ir dar nemažai liko. Manau jo užtektų dar vienam mažam tortui apipilti.

Reikės:
140 ml vandens
100 ml 36% grietinėlės
170 g cukraus
60 g kakavos
8 g želatinos

Persijoti kakavą. 
Užpilti želatiną vandeniu ir palikti, kad išbrinktų. 
Vandenį, cukrų ir grietinėlę supilti į puodą ir uždėti kaitinti. Kai jau bus arti virimo sudėti kakavą. Nuolat maišant virti, kol pasieks 102 C temperatūrą. Neturint termometro virti apie 4 - 5 min. kol masė sutirštės. Išjungti ugnį ir palikti kad atvėstų iki 60 C . Jeigu neturite termometro, palikti pusvalandžiui, masė neturi būti karšta, tačiau tokio šiltumo, kad išbrinktų želatina.
Į pravėsusią masę supilti želatiną ir išmaišyti.
Perkošti glazūrą, kad jokie likę gumuliukai netrukdytų gražiai papuošti.

Glazūruojamas yra šaldytas tortas, ką tik išimtas iš šaldiklio. Torto kraštai ir viršus turi būti aptepti kremu, nes biskvitas sugeria glazūrą ir ji praranda savo blizgesį. Kremas turi būti labai lygus, nes kitaip užpylus glazūrą ji bus nelygi ir negraži. Aš tortą kurį planuoju glazūruoti surenku tortinėje su atidaromais kraštais. Tortinės apačią iškloju maistine plėvele ir ją gerai įtempiu, kad nebūtų raukšlių. Tortinės kraštus iškloju specialia plėvele. Rinkdama tortą pirmiausia įpilu pasiruošto kremo, tuomet dedu biskvitus su pertepimu ir kraštuose vėl pripilu kremo, kitaip sakant, tortą paskandinu kreme. Tortas surenkamas aukštyn kojom, t.y. jo viršus dedamas tortinės apačioje.

Pasiruošti vietą glazūravimui. Aš naudoju orkaitės skardą ir groteles. Galima ant skardos pasidėti mažesnio skersmens aukštesnį indą, svarbu, kad nuo torto kraštų galėtų nuvarvėti glazūros perteklius. Padėti tortą ant pasiruošto paviršiaus.

Glazūra yra naudojama 45 C temperatūros. Patogiausia aplieti tortą pilant glazūrą nuo vidurio link kraštų. Jeigu kraštai gražiai neužsipylė, galima glazūrą pilti prie pat torto krašto. Yra nemažai vaizdinės medžiagos YouTube.com tinklalapyje. 
Kai glazūra šiek tiek apstings, tortą nukelti ir perdėti ant švaraus padėklo. Papuošti ir statyti į šaldytuvą.
Glazūruotą tortą rekomenduojama atitirpdyti laikant šaldytuve.



6 komentarai:

  1. O ištraukus iš šaldytuvo glazūra nepasidaro matinė?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jeigu pilsite ne ant biskvito, o ant kremo - glazūra nepasidarys matinė.

      Panaikinti
  2. O galima glazura lieti ant torto tik atsaldyto saldytuve o ne susaldyto?...Ar jinai tada nestings?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Galite bandyti, bet neužšaldytas tortas pasileis, neilaikys tokios gražios savo formos. Taip pat biskvito lakštai sugeria glazūrą, ji praranda blizgesį.

      Panaikinti
  3. Ar galima grietinėle apteptą tortą glaistu lieti? ar grietinėlės tortas šaldytas atšylant neišskystės?

    Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jei ryte apliesiu glazūra, kaip manot, ar per pietus bus galima ragaut tortuką?

    AtsakytiPanaikinti