Apie mane

Mano nuotrauka
Gerai prisimenu savo pačios pirmąjį pagamintą desertą - sausainiai sutepti sviestu. Elementaru, bet kaip buvo smagu jį pagaminti mamai, kuri su drauge gėrė kavą... :) Vėliau buvo daug visokių bandymų, pakilimų ir nuosmukių. Labiausia esu dėkinga mamai, kuri leido kepti pyragus, sausainius ir ekperimenuoti virtuvėje. Per visus mokslus, darbus, kasdienybę buvau pamiršusi šią savo aistrą. Tačiau ilgos atostogos, geras vaikų miegas, bei vyro supratingumas - leido ją atrasti iš naujo.

2014 m. sausio 18 d., šeštadienis

Vyšnių ir varškės tortas


Žiemiškos gimimo dienos tortas.


16 cm tortui reikės:
2 kiaušinių
100 g cukraus
120 g miltų
30 ml aliejaus
1 a. š. kepimo miltelių

2 pakeliai saldžios desertinės varškės (naudojau plombyro skonio varškę)
200 ml plakamosios grietinėlės 35 %
Vyšnių be kauliukų (naudojau šaldytas, tik atitirpinau)
100 g cukraus pudros
Cukraus sirupo sulaistymui

Įkaitinti orkaitę iki 180 C temperatūros (naudojau f-ciją be ventiliatoriaus).
Iškloti kepimo formos dugną kepimo popieriumi.
Miltus su kepimo milteliais persijoti.
Kiaušinius išplakti su cukrumi iki tirštos kreminės masės, supilti aliejų ir išmaišyti. Sudėti persijotus miltus ir išmaišyti. Tešlą supilti į kepimo formą ir dėti kepti. Kepti apie 35 min. Ar iškepęs patikrinti mediniu iešmeliu, jeigu iešmelis tešla neaplipęs - biskvitas iškepė. Iškepusį biskvitą išimti, apversti ant grotelių (su visa kepimo forma) 5 - 7 min. Po to išimti iš kepimo formos ir palikti ant grotelių kol atvės. Atvėsusį biskvitą supjaustyti į tris lakštus.
Grietinėlę su cukraus pudra plakti kol pasidarys tiršta. Sudėti desertinę varškę ir plakti kol bus standi ir neskysta masė. Tai užtruks neilgai, nes per ilgai plakant grietinėle persiplaks. 
Į cukraus sirupą supilti nuo vyšnių susidariusias sultis.
Geriausia tortą formuoti tortinėje. Dėti biskvito lakštą, jį sulaistyti sirupu. Ant biskvito dėti varškės kremą išlyginti, pridėti vyšnių. Vėl uždėti šiek tiek kremo. Su antru lakštu daryti tą patį: sirupas, varškė, vyšnios, varškė. Viršutinį biskvitą sulaistyti sirupu ir sulaistyta puse dėti ant varškės kremo. Tortą statyti į šaldytuvą. Geriausia jį ten palikti per naktį.


Tortą puošiau plakta grietinėle. 200 ml grietinėlės su 2 šaukštais cukraus pudros ir šauktą citrinos sulčių išplakti iki standžių putų, na kol grietinėlę bus galima peiliu pjauti. Tortą išimti iš formos. Torto viršų ir šonus aptepti grietinėle. Statyti valandėlei į šaldytuvą. Šį kartą ant grietinėlės nutūpė šokoladinis drugelis. 


Tortas gavosi gaivus, neriebus. Vyšnių rūgštelė puikiai atsvėrė saldžios varškės kremą. Kaip jubiliatė sakė: "Skanu! Pakartosiu". Tai puikiausias įvertinimas!

1 komentaras: