Apie mane

Mano nuotrauka
Gerai prisimenu savo pačios pirmąjį pagamintą desertą - sausainiai sutepti sviestu. Elementaru, bet kaip buvo smagu jį pagaminti mamai, kuri su drauge gėrė kavą... :) Vėliau buvo daug visokių bandymų, pakilimų ir nuosmukių. Labiausia esu dėkinga mamai, kuri leido kepti pyragus, sausainius ir ekperimenuoti virtuvėje. Per visus mokslus, darbus, kasdienybę buvau pamiršusi šią savo aistrą. Tačiau ilgos atostogos, geras vaikų miegas, bei vyro supratingumas - leido ją atrasti iš naujo.

2014 m. sausio 30 d., ketvirtadienis

Karameliniai papuošimai

Pagaminti nesunku ir laiko neužims itin daug, o konditerinį gaminį papuoš labai!


Reikės:
2 v. š. cukraus
1 v. š. vandens

Galima cukraus ir vandens naudoti daugiau, santykis turi būti 2:1 (cukrus:vanduo). Man iš 2 šaukštų cukraus užteko papuošimų dviems tortams ir dar liko.
Cukrų supilti į nedidelį puodą ir užpilti vandeniu. Cukrus turi sušlapti visas. Užkaisti puodą ant nedidelės ugnies. Vis pasukant puodą (kad be papildomų įrankių kaitinamas cukrus ir vanduo pasimaišytų) kaitinti kol karamelė įgaus gražią rudą spalvą. Nukelti puodą ir daryti papuošimus. Kai karamelė sustingsta, ją vėl pakaitinti kol suminkštės ir toliau dirbti. Su karamele dirbti reikia atsargiai, nes ji labai karšta.

Ornamentai ir abstraktai. Pasiruošti kepimo popieriaus lapą. Mediniu iešmeliu, ar šakute, ar kitu Jums patogiu įrankiu iš puodo pasemti karamelės ir pilti ant kepimo popieriaus. Daryti įvairius raštus, abstraktus, ornamentus. Kai karamelė šiek tiek pravėsta ir pradeda stingti, traukiant ją iš puodo pradeda tįsti "siūlai", tuomet iš jos galima sukti kamuoliukus, daryti ilgus tarsi "siūlai" papuošimus.


Riešutai su karamele. Pasiruošti riešutus, juos nuvalyti ir susmaigstyti ant dantų krapštukų ar medinių iešmelių. Karamelė turi būti šiek tiek pravėsus, kad traukiant ją iš puodo, darytųsi "siūlai". Laikant už dantų krapštuko, riešutą pamirkyti į karamelę ir traukti. Jeigu karamelė nuvarva, ji dar per karšta, reikia laukti, kol traukiant iš puodo riešutą nuo jo tįstų "varveklis". Palaikyti kol karamelė sustings. Jeigu turite kur įsmeigti, kad "varveklis" kabotų žemyn, tuomet galima susmaigstyti ir palikti kol atvės ir sustings. Kai sustingsta, nulaužti karamelės varveklį iki norimo ilgio, riešutą numauti nuo pagaliuko ir puošti gaminį.


Stingdymas vandenyje. Pasiruošti šalto vandens indą. Kai karamelė paruduoja, ją lėtai, formuojant ornamentą, pilti į šaltą vandenį. Palikti keletą sekundžių, kad sustingtų ir ištraukti. Padarytą papuošimą padėti ant popierinio rankšluoščio ir palikti, kad išdžiūtų. Man stingdant tokiu būdu gaunasi įvairūs šulinėliai, lizdeliai. 

Vienintelė bėda - pastovėjusi šaldytuve karamelė ištirpsta! Tad jeigu planuojate ja puošti konditerinį gaminį padarytus papuošimus sudėliokite iki serviravimo likus keletui valandų ir nelaikykite šaldytuve. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą