Apie mane

Mano nuotrauka
Gerai prisimenu savo pačios pirmąjį pagamintą desertą - sausainiai sutepti sviestu. Elementaru, bet kaip buvo smagu jį pagaminti mamai, kuri su drauge gėrė kavą... :) Vėliau buvo daug visokių bandymų, pakilimų ir nuosmukių. Labiausia esu dėkinga mamai, kuri leido kepti pyragus, sausainius ir ekperimenuoti virtuvėje. Per visus mokslus, darbus, kasdienybę buvau pamiršusi šią savo aistrą. Tačiau ilgos atostogos, geras vaikų miegas, bei vyro supratingumas - leido ją atrasti iš naujo.

2014 m. vasario 11 d., antradienis

Tarta su obuoliais

Savaitgali viešėjome pas močiutę kaime. Smagi buvo viešnagė, skanus maistas, gera draugija ir nuotaikingas pasivaikščiojimas miške. Toks savaitgalis, kai niekuo nereikia rūpintis, ir dar gauni lauktuvių į namus. Taip, namuose vėl džiaugiamės naminiais kiaušiniais ir obuoliais. Tiesa, obuoliai jau ne tokie skanūs, kokie būna rudenį, bet kepiniams puikiai tinka.


Tartos pagrindas nužiūrėtas iš Ingos tinklaraščio. Iš recepte nurodyto kiekio man gavosi viena apvali 18 cm, 4 nedidelės stačiakampio formos ir dar tešlos liko. Ją užšaldžiau ir palikau kitam kartui. 


Reikės:
140 g minkšto sviesto
90 g cukraus pudros
40 g migdolų riešutų arba 40 g migdolų riešutų miltų
Žiupsnelis druskos
1 kiaušinis ir 1 trynys
1 v. š. vanilės ekstrakto (nebūtina)
230 g miltų

Apelsinų džemo (naudojau naminį, bet puikiai tiks ir pirktinis)

Obuolių (sudėjau apie 15 mažų naminių obuoliukų)
1 a. š. cinamono
2 v. š. Rudojo cukraus (tiks ir paprastas)
Pusės citrinos sulčių
2 v. š. Vanilės ekstrakto

Migdolų riešutus sumaišyti su 40 g cukraus pudros ir sumalti iki miltų. Jeigu malsite vien migdolus, iš jų gausis ne miltai, o sviestas.
Minkštą sviestą išsukti su likusia cukraus pudra ir vanile iki vientisos masės. Suberti migdolų miltus ir sumaišyti. Kiaušinį ir trynį paplakti su šakute ir sumaišyti su sviestu ir migdolais. Viska gerai išmaišyti iki vienalytės masės. Miltus su druska įsijoti į kiaušinių ir sviesto masę, užmaišyti tešla. Ji gausis limpanti prie rankų, aš maišiau su mentele. Tešlą sudėti į maistinę plėvelę, padaryti diską ir dėti valandai į šaldytuvą. 
Kol tešla šala, reikia pasiruošti obuolius. Juos nulupti, išimti sėklalizdžius ir supjaustyti skiltelėm, ar šiaudeliai, ar kubeliais. Suberti cinamoną, cukrų, vanilės ekstraktą ir citrinos sultis, išmaišyti ir palikti pasimarinuoti. 
Tešlą išimtą iš šaldytuvo iškočioti iki 1 cm storio. Ja iškloti tartos formą, subadyti šakute ir dėti į šaldytuvą valandai arba 20 - 30 min į šaldymo kamerą. Taip yra šaldoma, todėl, kad kepdama tešla nesusitrauktų.
Įkaitinti orkaitę iki 170 C temperatūros.
Į sušalusiais paruoštas tešlos formas pirmiausia dėti ploną sluoksnį apelsinų džemo, išlyginti. Ant viršaus sudėti paruoštus obuolius, lengvai paspausti. Aš turėjau likusiu nuo vaisų trupiniuočio tešlos trupinių, tad jais dar viską apibarsčiau. Tačiau tarta bus skani ir be trupinių viršaus.
Tartas dėti į įkaitintą orkaitę ir kepti kol šonai paruduos, apie 30 - 40 min. Galima valgyti karštas su ledais arba atvėsintas.


Tarta gavosi labai gera. Padas traškus ir tirpstantis burnoje. Tai vienas iš geriausių mano bandytų tokio tipo pyragų pagrindų. Apelsinų džemo, matyt, užtepiau per plonai ir jis pasiklydo tarp obuolių, tačiau ir taip buvo skanu. Obuoliai iškepę tapo rūgštoki, bet viskas kartu - puikiai dera. Gerai, kad šaldiklyje dar liko šios tartos pagrindo, nes bevalgydama sumasčiau, kad būtų labai skanūs trapūs sausainėliai iš šios tešlos. 




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą