Apie mane

Mano nuotrauka
Gerai prisimenu savo pačios pirmąjį pagamintą desertą - sausainiai sutepti sviestu. Elementaru, bet kaip buvo smagu jį pagaminti mamai, kuri su drauge gėrė kavą... :) Vėliau buvo daug visokių bandymų, pakilimų ir nuosmukių. Labiausia esu dėkinga mamai, kuri leido kepti pyragus, sausainius ir ekperimenuoti virtuvėje. Per visus mokslus, darbus, kasdienybę buvau pamiršusi šią savo aistrą. Tačiau ilgos atostogos, geras vaikų miegas, bei vyro supratingumas - leido ją atrasti iš naujo.

2014 m. vasario 13 d., ketvirtadienis

Šokoladinė "tvorelė"

Jeigu norite namiškius nustebinti savos gamybos tortu puoštu šokolado ažūru (aš jį vadinu šokoladine "tvorele") - šis įrašas Jums! Gamybos būdas yra nesunkus, o rezultatas labai gražus ir džiuginantis. Galima pripiešti įvairiausių raštų ir piešinių, užrašyti užrašą, tik reikia nepamiršti, kad uždėjus "tvorelę" geroji pusė bus aukštyn kojom. 


Tortas kurį puošiau šį kartą buvo šokoladinis apelsininis. Šokoladinis biskvitas iš šio torto. Pertepimui naudojau išplaktą grietinėlę su apelsinų džemu, sulaistymui - šviežias apelsino sultys. 

16 cm skersmens torto šokoladinei "tvorelei" reikės apie 100 g šokolado. Galima naudoti pienišką, baltą ar juodą šokoladą be priedų.


Šokoladą ištirpinti ant garų vonelės. Aš užverdu arbatinuke vandenį, įpilu į dubenėlį verdantį vandenį ir ant jo pastatau mažesnį dubenėlį su šokoladu. Kol pasiruošu popierių ir tortą šokoladas ištirpsta.

Tortą išimti iš tortinės ir aplyginti jo kraštus. Kuo kraštai bus lygesni, tuo "tvorelė" geriau prilips prie torto.


Iš kepimo popieriaus iškirpti popieriaus juostą. Koks popieriaus ilgis bus reikalingas galima pamatuoti su medžiagine juostele ar storesniu siūlu. 


Popierinė juostelė turėtų būti šiek tiek ilgesnė negu torto apimtis ir aukštesnė už tortą. Jeigu "tvorele" bus juosiamas didelės apimties tortas, geriau juostelę padalinti per pusę ir "tvorelę" sujungti ant torto.


Ištirpintą šokoladą supilti į konditerinį maišelį, ar popierinę tūbelę, ar į storesnį polietileninį maišelį (aš naudoju šaldymui skirtus maišelius). Maišelio kampe prakirpti nedidelę skylutę. Kuo skylutė bus didesnė, tuo storesnės bus piešinio sienelės. Jeigu bus per maža, bėgs labai plona srovelė ir šokoladinė juosta gausi per plona, sunkiai nusiims nuo popieriaus. Kai padarysite keletą kartų - žinosite kokio storumo reikia skylutės. Pirmąjį kartą rekomenduoju pradėti nuo didesnės skylutės. Nepanaudotą šokoladą su visu maišeliu, ar tūbele dėti į šaldytuvą. Sustingusį šokoladą bus galima suvalgyti, ar papuošti juo torto viršų, ar panaudoti dar kartą. 


Šokoladu nupiešti norimą piešinį. Sudėtingiausia yra nupasakoti kada jau galima šokoladinį piešinį ant torto. Šokoladas turi pradėti stingti, bet nebūti sustingęs. Aš dedu į apatinę šaldytuvo lentynėlę ir laukiu kol šokoladas pradės darytis matinis. Palietus pirštu jis turėtų nelipti prie piršto, bet ir turi būti nesustingęs.


Pradėjusią stingti šokolado juostą neskubant priklijuoti prie torto. Man lengviausia pradėti nuo vidurio, priklijuoti iki vieno šono, tuomet priklijuoti iki kito šono ir sujungti kraštus. Švelniai, stipriai nespaudžiant, rankomis dar prispausti juostą prie torto. Dėti pusvalandžiui į šaldytuvą. Galima su juostele palikti ir  per naktį šaldytuve.


Nuo gerai sustingusio šokolado nuimti popierių. Papuošti torto viršų ir džiaugtis, bei džiuginti kitus! 


Rekomenduoju pabandyti, net jeigu aprašymas atrodo sudėtingas, taip tik atrodo. Prisimenu kai pirmą kartą pabandžiau, buvo baisu, kad nesugebėsiu, tačiau pavyko iš karto ir buvo gražu. Jeigu nepavyks, ar per plonai padarysite ir tvorelė lūžinės, viska nuimkite nuo torto ir bandykite dar kartelį. Aš šiam tortui  "tvorelę" dariau du kartus, nes pirmąją sugadinau su baltu šokoladu. Galima ant tamsaus šokolado "užklijuoti" balto šokolado tvorelę, bus dviguba. Nepamirškite, kad šokoladas nedraugauja su karščiu, tad puošti tortą karštai vasaros dienai nerekomeduoju, nes tvorelė nulinks ir gali pradėti tirpti. 
Sėkmės!

3 komentarai:

  1. Sveiki. Kaip padaryt kad sokoladine tvorele neluzinetu pjaunant torta? Gal kazka ne taip darau?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, Anonimiškas, šokoladas pjanant lūžta, na nežinau kiek Jums sulūžinėja. Man lūžta ties pjūvio vieta, visa kita dalis lieka gera. Geriausia šokolada ištemperuoti, arba bent jau nenaudoti karšto.

      Panaikinti