Apie mane

Mano nuotrauka
Gerai prisimenu savo pačios pirmąjį pagamintą desertą - sausainiai sutepti sviestu. Elementaru, bet kaip buvo smagu jį pagaminti mamai, kuri su drauge gėrė kavą... :) Vėliau buvo daug visokių bandymų, pakilimų ir nuosmukių. Labiausia esu dėkinga mamai, kuri leido kepti pyragus, sausainius ir ekperimenuoti virtuvėje. Per visus mokslus, darbus, kasdienybę buvau pamiršusi šią savo aistrą. Tačiau ilgos atostogos, geras vaikų miegas, bei vyro supratingumas - leido ją atrasti iš naujo.

2014 m. vasario 8 d., šeštadienis

Karamelinis riešutų traškutis

Kai diena nebūna pati sėkmingiausia, tačiau vakare suguldžius vaikus, ramiai užsiimi mėgstama veikla. Kai pabaigus rezultatas džiugina taip, kad norisi padaryti šuoliuką! Kaip supranti, kad ne veltui stengeisi, tiek laiko ir jėgų skyrei galutiniam rezultatui. Kai visi ragaujantieji aikčioja ir sako komplimentus, ateina toks geras jausmas ir suvokimas, kad tikrai darai tai kas teikia didžiausią malonumą... Taip nutiko su šiuo apelsininiu, šokoladinio muso tortu. 


Šį karta pilno torto recepto nebus, tačiau noriu pasidalinti su jumis puikiu riešutiniu karameliniu traškučiu. Traškutį dariau jau ne vieną kartą ir jo receptą radau Valerijos tinklaraštyje. Pasigamina lengvai ir greitai. Jis skanus vienas prie kavos, skanus įdėtas į tortą tarp pertepimų ir yra puikus torto ar keksiukų papuošimas. Tik pabuvęs ilgiau šaldytuve suminkštėja ir gali nulinkti, todėl rekomenduoju puošimui jį naudoti likus keletui valandų iki serviravimo. 


Reikės:
80 g mėgstamų riešutų
60 g sviesto
75 g cukraus
25 g gliukozės miltelių
V. š. vandens
1,5 g NH pektino (esu dariusi ir be pektino, gaunasi trapesnis)

Riešutus sukapoti. 
Puode sudėti sviestą, vandenį, gliukozę ir cukrų. Kaitinti kol užvirs ir dar apie minutę pavirti. Supilti riešutus ir gerai išmaišyti.
Jeigu naudosite pektiną, į puodą dėti 50 g cukraus, sviestą, gliukozę, vandenį. 25 g sumaišyti su pektinu ir atidėti atskirai. Pakaitinti puodą kol ištirps sviestas su cukrumi, nukelti nuo ugnies ir sudėti likusį cukrų su pektinu. Užvirinti ir pavirti apie minute. Nukelti, suberti riešutus ir gerai išmaišyti.
Įkaitinti orkaitę iki 180 C temperatūros.
Karamelės ir riešutų masę dėti ant kepimo popieriaus uždengti kitu popieriaus lapu ir kočioti kol taps plonas blynas. Nuimti viršutinį popieriaus lapą ir dėti kepti. Kepti apie 10 - 12 min. kol paruduos. Išimti ir atvėsinti. Sulaužyti norimo dydžio gabaliukais ir skanauti!
Laikyti sandarioje pakuotėje.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą