Pagrindui naudojau jau išbandytą ir labai patikusį Ingos receptą, kurį kepiau su obuoliais.
Gavosi viena apvali 18 cm ir 4 mažos stačiakampės kepimo formos. Pagrindo tešlos liko dar vienai apvaliai 18 cm kepimo formai.
Reikės:
140 g minkšto sviesto
90 g cukraus pudros
40 g migdolų riešutų arba 40 g migdolų riešutų miltų
Žiupsnelis druskos
1 kiaušinis ir 1 trynys
1 v. š. vanilės ekstrakto (nebūtina)
230 g miltų
130 g migdolų riešutų (galima keisti kitais mėgstamais riešutais)
200 g cukraus
40 g sviesto
150 ml plakamosios grietinėlės
Žiupsnis druskos
Pagrindo ruošimas. Migdolų riešutus sumaišyti su 40 g cukraus pudros ir sumalti iki miltų. Jeigu malsite vien migdolus, iš jų gausis ne miltai, o sviestas.
Minkštą sviestą išsukti su likusia cukraus pudra ir vanile iki vientisos masės. Suberti migdolų miltus ir sumaišyti. Kiaušinį ir trynį paplakti su šakute ir sumaišyti su sviestu ir migdolais. Viska gerai išmaišyti iki vienalytės masės. Miltus su druska įsijoti į kiaušinių ir sviesto masę, užmaišyti tešla. Ji gausis limpanti prie rankų, aš maišiau su mentele. Tešlą sudėti į maistinę plėvelę, padaryti diską ir dėti valandai į šaldytuvą.
Tešlą išimtą iš šaldytuvo iškočioti iki 1 cm storio. Ja iškloti tartos formą, subadyti šakute ir dėti į šaldytuvą valandai arba 20 - 30 min į šaldymo kamerą. Taip yra šaldoma, todėl, kad kepdama tešla nesusitrauktų.
Įkaitinti orkaitę iki 170 C temperatūros.
Į sušalusiais paruoštas tešlos formas iškloti kepimo popieriumi ir ant jo suberti balastą (žirnius, pupeles ar kepimui skirtus rutuliukus).
Tartas dėti į įkaitintą orkaitę ir kepti kol šonai paruduos, apie 20 min. Išimti iš orkaitės, nuimti kepimo popierių ir balastą, dar dėti kepti apie 10 min.
Iškepusias tartas išimti iš orkaitės ir atvėsinti.
Karamelės ir riešutų ruošimas. Į puodą ar keptuvę supilti cukrų ir pakepinti kol ištirps ir paruduos. Sudėti sviestą ir druską, išmaišyti. Supilti grietinėlė ir maišant pakaitinti. Supylus grietinėlę cukrus gali "sušokti" į gabalą, kaitinant ir maišant jis ištirps. Pavirti karamelę apie 3 min., nukelti nuo ugnies. Suberti riešutus ir išmaišyti. Palaukti kol nustos burbuliuoti ir supilstyti įdarą į iškepusias tartų formas. Statyti į šaldytuvą, kad karamelė sustingtų.
O kaip saldu ir sotu! Karamelė gavosi skystoka, prapjovus jos šiek tiek nutekėjo. Jeigu mėgstate kietenę karamelę, tuomet ją reikėtų pavirti ilgiau.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą