Apie mane

Mano nuotrauka
Gerai prisimenu savo pačios pirmąjį pagamintą desertą - sausainiai sutepti sviestu. Elementaru, bet kaip buvo smagu jį pagaminti mamai, kuri su drauge gėrė kavą... :) Vėliau buvo daug visokių bandymų, pakilimų ir nuosmukių. Labiausia esu dėkinga mamai, kuri leido kepti pyragus, sausainius ir ekperimenuoti virtuvėje. Per visus mokslus, darbus, kasdienybę buvau pamiršusi šią savo aistrą. Tačiau ilgos atostogos, geras vaikų miegas, bei vyro supratingumas - leido ją atrasti iš naujo.

2013 m. lapkričio 6 d., trečiadienis

Morenginis vyniotinis su grietinėle ir vyšniomis

Norėjosi naujo kepinio su morengais. Kristina papasakojo apie morenginį vyniotinį. Labai norėjau kuo greičiau išbandyti, tačiau vis kažkas sutrukdydavo. Ir pagaliau šiandien pagaminau. Procesas nesunkus, greit pasigamina. Skonis puikus, morengas tirpsta burnoje, o vyšnios suteikia tiek rūgštumo, kiek reikia.


Originalus receptas yra iš laidos MKR, kurį keičiau pagal save. Man gavosi morengo lakštas per visa orkaitės skardą. Morengui naudojau Pavlovos receptą.
Reikės:
4 kiaušinių baltymų
125 g cukraus
125 g cukraus pudros
2 v. šaukštų krakmolo
1 a.šaukštelio vyno acto
300 ml plakamosios grietinėlės
5 v. šaukštai cukraus
Šaldytų vyšnių be kauliukų

Persijoti cukraus pudrą. Lengvai paplakti baltymus, nuolat plakant palaipsniui suberti cukrų. Masė turi būti lygi ir laikytis ant plakiklio. Suberti cukraus pudrą, išmaišyti šaukštu, suberti krakmolą ir supilti actą. Skardą iškloti kepimo popieriumi ir sudėti morengą, bei jį išlyginti per visą skardą. Pabarstyti cinamonu ir smulkintais riešutais. Kepti pirmas 20 min. įkaitintoje140 C orkaitėje, po to kaitrą sumažinti iki 110 C kepti dar 30 min. Ant stalo pasitiesti kepimo popierių ir ant jo padėti apverstą iškepusį morengo lakštą. Nuimti popierių ant kurio kepė morengas ir palikti 20 min. pravėsti.
Išplakti grietinėlę su cukrumi iki standžių putų. Grietinėlę sudėti ant morengo ir išlyginti. Popieriaus pagalba susukti morengą su grietinėle ir padėti į šaldytuvą 3 val.
Prieš valgant užsidėti uogų.



Vyniotinis gavosi labai sladus, jeigu nemėgstate labai saldžiai - mažinkite cukraus kiekį. Su nesaldžia kava, man buvo pats tas, bet vienas - per saldus, o jei gabalas didelis... :) Paprastai ne iki galo išdžiūvusi morengą rekomenduojama suvartoti tą pačią dieną. Mes viso neįveikėm ir per naktį vyniotinis buvo šaldytuve. Jis puikiai išsilaikė, nesuglebo, viršutinis sluoksnis išliko traškus. Man netgi pasirodė skanesnis antrąją dieną.

Pjūvio nuotrauka antrąją dieną.







4 komentarai:

  1. Ka duoda vyno actas? ar butinas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Baltymų putos būna baltesnės ir standesnės, jeigu pilamas actas. Be to, nuo acto ir krakmolo iškepusio morengo plutelė būna kieta ir traški, o vidus – zefyro konsistencijos. Galima naudoti obuolių actą ir kukurūzų krakmolą.

      Panaikinti