Reikės:
1 kg skrosto Merkio šamo
1 v. šaukšto medaus
1 v. šaukšto grūdėtų garstyčių
1 nedidelės citrinos
1 a. šaukštelio druskos
Šviežiai maltų pipirų
4 nedidelių mėlynųjų svogūnų
Rudojo cukraus
Šamą nuplikyti verdančiu vandeniu, bus ne toks slidus. Gerai nuplauti tekančiu vandeniu. Įpjauti odą aplink galvą ir užkišus pirštus pamažu pradėti lupti skūrą. Oda yra gana stora ir net nuplikius vis tiek slidi, tačiau man pavyko naudojant tik peilį nulupti visą odą. Rekomenduoju pradėti nuo šono ties žiaunomis, taip pamažu prieiti prie stuburo, o po to lupti kaip silkę. Aplink pelekus oda pati gražiai nuplyšta. Nupjauti galvą. Nuluptą šamą nuplauti ir palikti, kad nuvarvėtų.
Pasiruošti marinatą. Medų išsukti su išspaustomis citrinos sultimis, garstyčiomis, druska ir pipirais. Tokį marinatą sugalvojau pati, na man jis toks klasikinis, todėl pabandžiau ir žuviai. Jį gaminant siūlau ragauti, kad patiktų Jūsų skoniui. Ištrinti žuvį marinatu ir palikti kambario temperatūroje bent trims valandoms, vis apverčiant žuvį ant kito šono.
Nulupti svogūnus. Vieną svogūno galvą padalinti į keturias dalis. Sudėti į kepimo formą šalia žuvies. Svogūnų viršų gausiai pabarstyti ruduoju cukrumi (aš neturėjau, todėl barsčiau paprastu cukrumi).
Kepti 40 min. 180 C įkaitintoje orkaitėje.
Penktadienio vakarienė visiškai atitiko Valerijos iškeltą tikslą - žuvis tapo vakarienės žvaigžde, o lengvai saldūs svogūnai ir garnyrui pasirinkti marinuoti burokėliai, jai padėjo dar labiau suspindėti! Nustebino ir šamo skonis - žuvis labai sultinga, nesijautė jokio dumblo skonio, be ašakų (tik pagrindinis kaulas). Na jeigu Naujų metų sutikimui nuspręsime ne žuvį valgyti, tai Kūčių vakarienei būtinai rinksimės šamą!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą