Apie mane

Mano nuotrauka
Gerai prisimenu savo pačios pirmąjį pagamintą desertą - sausainiai sutepti sviestu. Elementaru, bet kaip buvo smagu jį pagaminti mamai, kuri su drauge gėrė kavą... :) Vėliau buvo daug visokių bandymų, pakilimų ir nuosmukių. Labiausia esu dėkinga mamai, kuri leido kepti pyragus, sausainius ir ekperimenuoti virtuvėje. Per visus mokslus, darbus, kasdienybę buvau pamiršusi šią savo aistrą. Tačiau ilgos atostogos, geras vaikų miegas, bei vyro supratingumas - leido ją atrasti iš naujo.

2013 m. lapkričio 14 d., ketvirtadienis

Tarte Tatin su cinamono putėsiais

Aš ir vėl su konkursiniu patiekalu. Šį kartą Valerijos užduotis obuoliai ir avižos. Ką gaminti? Idėja ką gaminsiu atėjo žiūrinėjant Ninos Niksya blog'ą - suviliojo obuolių tortas. Tačiau konkursui reikia originalaus patiekalo, ir tuomet prasidėjo fantazija... Paskutiniu metu nemažai skaitinėjau apie Tarte Tatin (apverstą obuolių pyragą), todėl apsisprendžiau, bus mano fantazijos Tarte Tatin. Pyrago pagrindas yra iš trapios tešlos su avižų dribsniais. Vidurinis sluoksnis - karameliniai obuoliai. Viršus - cinamono putėsiai.


Tarte Tatin atsiradimo istorija siejama su seserimis Tatin, kurios 1880 m. Prancūzijoje turėjo savo viešbutį. Yra du pasakojimai kaip buvo iškeptas šis pyragas. Viena iš istorijų pasakoja, jog sykį gamindama įprastą obuolių pyragą Tatin pamiršo obuolius troškinamus karamelėje. Obuoliams pradėjus svilti Tatin greitai juos užklojo tešla ir įdėjusi i orkaitę baigė ten kepti. Viešbučio klientams toks pyragas labai patiko. Kita istorija pasakoja, jog per skubėjimą Tatin pamiršo iškloti tešlą ant kurios turėjo kepti obuoliai, tešlą ji užklojo ant viršaus. Tokios pyrago Tarte Tatin atsiradimo istorijos.


Produktai skirti 26 cm tortinei arba panašaus dydžio keptuvei.

Reikės:
150 g avižinių dribsnių
150 g miltų
150 g sviesto
1 kiaušinis
žiupsnelis druskos
80 g rudojo cukraus
40 - 50 ml šalto vandens

8 obuolių (rekomenduojama naudoti Granny Smith, Gala, Golden Deliciuos)
150 g cukraus
100 g sviesto

400 g natūralaus jogurto
300 ml pieno
100 g rudojo cukraus
2 a. šaukšteliai cinamono
20 g želatinos (naudojau vieną dr. Oetker pakelį)
Ledukai

Avižų dribsnius pertrinti rankomis, kad pasidarytų smulkesni. Supilti miltus ir sutarkuoti sviestą. Greitai pirštais sumaišyti sviestą su miltais ir avižomis. Sudėti cukrų ir druską. Įmušti kiaušinį ir sumaišyti. Įpilti vandens ir greitai užminkyti tešlą, kad kuo mažiau šilumos gautų sviestas. Suformuoti iš tešlos diską, suvynioti į maistinę plėvelė ir įdėti 30 min. į šaldytuvą.
Obuolius nulupti, perpjauti per pusę ir išimti sėklalizdžius. Keptuvėje arba inde kuriame bus kepamas pyragas, ištirpinti cukrų ir pakepinti kol jis pasidarys rudos spalvos (tik nesudeginti). Sudėti sviestą ir išmaišyti. Gražiai sustatyti obuolius ir pakepti apie 10 min. Apversti obuolius, ir palikti kepti ant nedidelės ugnies kol nugaruos apie pusė išsiskyrusių sulčių. 
Įkaitinti orkaitę iki 180 C temperatūros. 
Išimti tešlos diską ir iškočioti šiek tiek didesnį blyną už naudojama kepimo formą. Iškočiota tešla užkloti obuolius su karamele, šiek tiek tešlos užkišant už formos kraštų. Dėti kepti į įkaitintą orkaitę apie 20  - 25 min. Pyragas bus iškepes, kai tešla gražiai paruduos. Išimti iš orkaitės ir palikti kad pravėstų. Po 20 min. ant formos kurioje kepė pyragas uždėti lėkštę ir apversti formą su pyragu, kad tešlos pagrindas atsidurtų apačioje. Aš kepiau pyragą keptuvėje, o išverčiau ant 26 cm tortinės dugno, taip vėliau buvo patogiau sudėti putėsius ir stingdyti viską šaldytuve. 
Kai pyragas jau bus atvėsęs reikia paruošti putėsius. Prieš tai įdėti pyragą į trotinės formą ir užspausti kraštus. Želatiną užpilti nedideliu kiekiu vandens. Supilti jogurtą, pieną, cukrų ir cinamoną į indą ir viską gerai išmaišyti. Pasiruošti didesnį indą su šaltu vandeniu ir ledukais. Želatiną pakaitinti ir ištirpdyti. Į ištirpintą želatiną įdėti pora šaukštų pieno ir jogurto masės išmaišyti, taip po pora šaukštų dedant suvienodinti želatinos temperatūrą su pieno ir jugurto masės temperatūra. Įstatyti pieno ir jogurto masės indą į didesnį indą, kuriame šaltas vanduo su ledukais. Supilti želatiną į pieno ir jogurto mišinį. Pradėti plakti su elektriniu plakikliu nedideliu greičiu. Plakti kol mišinys pradės tirštėti. Supilti ant iškepto pyrago ir padėti į šaldytuvą stingti.


Pyragas gavosi nepersaldus. Tešla trapi ir traški, netgi kietoka, šiek tiek primenanti avižinį sausainį. Kepant šį pyragą labai svarbu, kad obuoliai išlaikytų formą. Kadangi kepiau iš dviejų rūšių obuolių (neradau kokių reikėjo), viena obuolių rūšis labiau pasileido negu kita. Į cinamono putėsius, savo skoniui, dėčiau dar daugiau cinamono, tačiau vyras sakė, kad užtenka. Pyrago tekstūros yra visiškai skirtingos, kartu valgant jos puikiai papildo viena kitą. Gavosi labai nekasdieniškas kepinys, kurį dar šiek tiek patobulinsiu ir kepsiu dar ne kartą.
Pamėginkit ir Jūs!

2 komentarai:

  1. Sitas tobulas!! Tiek papuosimu, tiek pacia ideja! Ziauriai noreciau paragauti! :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū Brigita, :) gal pabandysi kada, arba į atostogų sąrašą įtrauksim :)

      Panaikinti