Apie mane

Mano nuotrauka
Gerai prisimenu savo pačios pirmąjį pagamintą desertą - sausainiai sutepti sviestu. Elementaru, bet kaip buvo smagu jį pagaminti mamai, kuri su drauge gėrė kavą... :) Vėliau buvo daug visokių bandymų, pakilimų ir nuosmukių. Labiausia esu dėkinga mamai, kuri leido kepti pyragus, sausainius ir ekperimenuoti virtuvėje. Per visus mokslus, darbus, kasdienybę buvau pamiršusi šią savo aistrą. Tačiau ilgos atostogos, geras vaikų miegas, bei vyro supratingumas - leido ją atrasti iš naujo.

2013 m. lapkričio 8 d., penktadienis

Morenginis vyniotinis su persimonų tyre ir maskarponės kremu

Kartais jeigu pradedu - negaliu sustoti. Taip atsitiko su morenginiu vyniotiniu. Taip norėjosi lengvam morengui surasti tokį patį lengvą kremą.



Reikės:
4 kiaušinių baltymai
180 g cukraus
2 v. šaukštai krakmolo
1 a. š. vyno acto

250 g maskarponės sūrio
250 g natūralaus jogurto
80 g cukraus

1 persimonas
1 v. š. cukraus
3 v. š. vandens

Baltymus plakti kol suputos. Toliau plakti ir pamažu supilti cukrų. Plakti kol baltymai taps blizgūs ir išlaikys savo formą, taip kad būtų galima pjauti peiliu. Sudėti i skardą išklotą kepimo popieriumi ir išlyginti, kad būtų stačiakampis blynas. Viršų pabarstyti smulkintais migdolų riešutais. Dėti į 140 C įkaitintą orkaitę 20 min, po to kaitrą sumažinti iki 110 C ir kepti dar 30 min. Išėmus iš orkaitės apversti ant kito kepimo popieriaus lapo ir palikti kad atvėstų (apie 20 min.).
Kol kepa morengas galima paruošti tyrę ir kremą. Tyrei, nulupti persimoną supjaustyti nedideliais gabaliukais. Sudėti į puodą, su cukrumi ir vandeniu. Kaitinti kol persimonai suminkštės. Smulkintuvu sutrinti persimonus iki tyrės ir palikti, kad atvėstų. Kremui iki vienalytės masės sumaišyti cukrų, maskarponę ir jogurtą. 
Ant atvėsusio morengo sudėti persimono tyrę ir išlyginti. Palikti nuo vieno krašto apie 2 gerus centimetrus morengo be tyrės. Ant viršaus dėti kremą ir taip pat išlyginti. Susukti morengą į vyniotinį naudojant apatinį popieriaus lapą. Dėti keletui valandų į šaldytuvą.


Šį kartą vyniotinis gavosi ne toks saldus, turintis lengvą karamelės skonį. Šis įdaras man patiko daug labiau negu pirmojo morenginio, po pirmojo gabalėlio norėjosi dar. Tačiau yra ir minusų, kremas skystesnis ir šis vyniotinis būtų sunkiau transportuojamas. Pažiūrėsim, kaip bus rytoj :)

3 komentarai:

  1. Super :) į maskarponės kremą galima dėti mandarinu, taip pat bus gaivu. O morengas nuo tyrės ne minkštėja?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš galvojau apie persikus, bet pamiršau nusipirkti :) kai pjoviau jis visas buvo minkštas, žiūrėsiu kaip bus rytoj.

      Panaikinti
  2. Antrą dieną vyniotinis neištežo, o sakyčiau, kad sutvirtėjo. Visgi morengai gal išbūti per naktį sutepti.

    AtsakytiPanaikinti