Apie mane

Mano nuotrauka
Gerai prisimenu savo pačios pirmąjį pagamintą desertą - sausainiai sutepti sviestu. Elementaru, bet kaip buvo smagu jį pagaminti mamai, kuri su drauge gėrė kavą... :) Vėliau buvo daug visokių bandymų, pakilimų ir nuosmukių. Labiausia esu dėkinga mamai, kuri leido kepti pyragus, sausainius ir ekperimenuoti virtuvėje. Per visus mokslus, darbus, kasdienybę buvau pamiršusi šią savo aistrą. Tačiau ilgos atostogos, geras vaikų miegas, bei vyro supratingumas - leido ją atrasti iš naujo.

2013 m. lapkričio 21 d., ketvirtadienis

Mini morengų krepšeliai su šokoladiniu kavos kremu

Morengai vis dar gyvena mano virtuvėje. Tris kartus bandžiau iškepti makarūnus (macarons) tačiau nesėkmingai. Susikaupsiu ir bandysiu dar kartą kurią dieną. :)
Draugės gimtadieniui, dovanų norėjau iškepti mažų Pavlovos krepšelių. Pirma kartą, kol vaikus migdžiau, morengai išdžiuvo visiškai. Antrą kartą džiovindama morengus orkaitės dureles varsčiau kas 10 min., tačiau krepšeliai vistiek nesigavo tokie kaip norėjau (norėjau kad viršus būtų traškus, o vidus zefyrinis). Tikriausia krepšeliai per maži, kad gautųsi kaip Pavlovos.. Na o kremą nužiūrėjau iš Ingos blogo - Inga's sweeterie.


Iš dviejų kiaušinių baltymų gavosi 14 keksiuko dydžio morengų krepšelių. Naudojau Pavlovos receptui skirtus produktus.

Reikės:
2 kiaušinių baltymų
55 g cukraus
55 g cukraus pudros
1 a. šaukštelio krakmolo
1 nepilno a. šaukštelio vyno acto

1 kiaušinio trynys
20 g cukraus
12 g miltų
1 a. šaukštelis vanilės ekstrakto
10 kavos pupelių
150 g 36 % grietinėlės
125 ml pieno
50 g juodo šokolado

Kiaušinio baltymus plakti kol gerai suputos. Plakant supilti cukrų ir toliau plakti kol baltymai bus blizgūs, standūs ir išlaikys savo formą. Cukraus pudrą su krakmolu įsijoti į išplaktus baltymus, išmaišyti. Supilti actą ir gerai išmaišyti. Baltymus supilti į konditerinį maišą. Ant kepimo skardos patiesti kepimo popierių, ant jo suformuoti norimo dydžio morengų krepšelius. Dėti į 140 C įkaitintą orkaitę. Po 10 min. sumažinti orkaitės karštį iki 100 - 110 C ir kepti dar apie 40 - 50 min. Aš išėmiau, kaip morengai, šiek tiek pasukiojus, nusiėmė nuo kepimo popieriaus. Palikti kad atvėstų.
Kremo gaminimas. Į dubenį supilti grietinėlę ir į ją sudėti peiliu sutraiškytas kavos pupeles. Statyti į šaldytuvą ir palikti kad grietinėlė prisigertų kavos skonio. Didesniame inde išsukti trynį su miltais, 10 g cukraus ir vanile. Į puodą supilti pieną ir sudėti likusį cukrų, kaitinti kol užvirs. Užvirusį pieną supilti į trynio sukinį ir gerai išmaišyti. Perkošti atgal į puodą ir kaitinti kol sutirštės kremas. Nuolat maišyti. Kai kremas sutirštės supilti jį į švarų dubenį, uždengti maistine plėvele (prispausti prie kremo), palikti kad atvėstų. Ant garų vonelės ištirpinti šokoladą ir sumaišyti su atvėsusiu kremu. Grietinėlę perkošti į švarų indą ir išplakti. Sudėti į išplaktą grietinėlę trynio ir šokolado masę ir viską greitai išmaišyti (kad nepraskystų kremas). Dėti į šaldytuvą ir palikti bent pusvalandžiui. 
Į krepšelius pridėti kremo. Papuošti šokolado drožlėmis ir smulkintais riešutais.


Aš kremą sudėjau iš vakaro ir per naktį laikiau šaldytuve. Morengai suminkštėjo ir įgavo mano norėtą zefyro konsistensiją viduje. Tačiau nuo kremo viršus apdžiūvo ir suskilo, šiek tiek išsiskyrė skysčio. Krepšeliai man labiau patiko po nakties šaldytuve. Morenginis krepšelis gana saldus, tačiau kremas nesaldus ir gaivus. Ačiū Inga už puikų kremo receptą!



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą