Apie mane

Mano nuotrauka
Gerai prisimenu savo pačios pirmąjį pagamintą desertą - sausainiai sutepti sviestu. Elementaru, bet kaip buvo smagu jį pagaminti mamai, kuri su drauge gėrė kavą... :) Vėliau buvo daug visokių bandymų, pakilimų ir nuosmukių. Labiausia esu dėkinga mamai, kuri leido kepti pyragus, sausainius ir ekperimenuoti virtuvėje. Per visus mokslus, darbus, kasdienybę buvau pamiršusi šią savo aistrą. Tačiau ilgos atostogos, geras vaikų miegas, bei vyro supratingumas - leido ją atrasti iš naujo.

2013 m. gruodžio 7 d., šeštadienis

Aguoninis apelsininis tortas

Neplanuotas ir sukurtas ekspromtu. Kai apvirto aguoninis biskvitas ir nebetiko morenginiam tortui teko jį "išgelbėti".  Aguonos, apelsinai ir šokoladas...


Nurodytas kiekis produktų skirtas 16 cm torto formai.

Reikės:
75 g sviesto
75 g cukraus
50 g miltų
100 g aguonų
2 kiaušinių

1 apelsino
100 g sviesto
100 g cukraus
3 kiaušinių trynių
200 plakamos grietinėlės

Aguonas nuplikyti verdančiu vandeniu ir palikti pusvalandžiui pamerkti. Aguonas sutrinti smulkintuvu. Su maišyti su miltais. Sviestą šiek tiek pašildyti, arba palaikyti kambario temp. per naktį ir išplakti su puse cukraus iki baltymo. Po viena dėti trynius į sviestą ir išplakti. Baltymus paplakti iki kol suputos. Toliau plakti ir ne dideliais kiekiais sudėti likusį cukrų. Baltymus su cukrumi išplakti iki standžių putų. Į aguonų ir miltų masę įmaišyti sviesto ir kiaušinių plakinį. Po truputi sudėti ir išmaišyti baltymus. Tortinės dugną iškloti kepimo popieriumi ti supilti aguonų biskvitą. Dėti kepti į 180 C įkaitintą orkaitę. Kepti apie 35 - 40 min kol viršus paruduos. Iškepusį biskvitą išimti iš orkaitės ir palikti atvėsti. Atvėsusį biskvitą padalinti į du lakštus. Biskvitas labai trapus ir lengvai lūžta.
Apelsininis kremas. Nutarkuoti apelsino žievelę ir išspausti apelsino sultis. Sultis ir nutarkuotas žieveles sudėti į puodą su cukrumi ir sviestu. Kaitinti kol ištirps sviestas ir cukrus. Po vieną suleisti trynius ir nuolat maišyti. Kremą virti nuolat maišant kol sutirštės, apie 15 - 20 min. Palikti, kad atvėstų. 
Greitinėlę išplakti ir sumaišyti su trečdaliu apelsininio kremo.
Formuoti tortą, geriausia formuoti tortinėje. Dėti aguoninį biskvito lakštą ir užtepti apelsininiu kremu. Ant viršaus dėti biskvitą ir užtepti grietinėlės su kremu mišiniu. Dėti į šaldytuvą bent keletui valandų, geriausia palikti per naktį. 


Aš tortą puošiau Inga's sweeterie blog'o nuostabia glazūra. Pirmą kartą šią glazūrą pyliau ant kito torto šiek tiek per karštą. Jis aptirpo ir šokoladiniai putėsiai susimaišė su glazūra, todėl ji prarado savo blizgesį. Iš Ingos nurodyto kiekio išeina gana daug glazūros, tad jeigu puošite nedidelį tortą - virkite mažesnį kiekį. 


Tortas labai aguoninis ir saldus. Tiems kas mėgsta aguonas, bus tikras džiaugsmas. Man prie kavos puodelio - puikus desertas. Manau puošimui labai tiktų šokoladas.

5 komentarai:

  1. Isbandziau apelsinini krema :-) gerulis, tik gal tirstokas, tad kita karta trumpiau kaitinsiu ir maziau zieveles itarkuosiu, nes kartumas jautesi sioks toks :-) bet geras kremas! Tiko mano morku tortui :-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aha, man šitas kremas ir labai patinka. Tirštumą reikia kaitinant žiūrėti, nes kuo ilgiau kaista tuo tirštesnis bus. Galima tirštumą tikrinti verdant, reikia į šaltą lėkštutę įdėti pora lašelių kremo, leisti atvėsti ir bus aiški konsistencija. Dar šį kremą galima iš citrinų virti. O aš laukiu morkų torto recepto!

      Panaikinti
  2. Ooo, gers patarims del tirstumo reguliavimo :-) kol siltas buvo, atrode gero tirstumo, kai atsalo - pasidare kaip kramtoma guma :-D bet uztepti vis tiek pavyko :-D idesiu i savo bloga morku pyrago-torto recepta, bet nezinau kada... Tiek visokiu noru ir planu, bet mazyliai viska koreguoja :-D

    AtsakytiPanaikinti
  3. O biskvito biški ne per daug 16 cm formai? 4 kaušiniai - ar tikrai ten sutelpa tas biskvitas? man tai kažkaip atrodo kad 23 cm bus pats tas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aninimiškas, reikia 2 kiaušinių - čia mano klaida, skubu taisyti. :)
      Jeigu reikia 24 cm torto formai - tuomet aguoninio biskvito proporcijos yra šiame recepte: http://kolvaikaimiega.blogspot.com/2013/10/morenginis-tortas-su-aguonomis.html

      Panaikinti