Mano vyras liko ištikimas aguonoms ir savo gimtadieniui užsiprašė torto su aguonomis. Paieškojusi tarp turimų receptų ir interneto platybių apsistojau ties Aguonėlės tinklaraštyje esančiu receptu, kurį šiek tiek keičiau pagal save.
Naudojau 16 cm torto kepimo formą. Gavosi 4 biskvito lakštai.
Reikės:
3 kiaušinių
75 g cukraus pudros
125 g aguonų
1 a. š. kukurūzų krakmolo
60 g miltų
1/2 a. š. kepimo miltelių
150 g baltojo šokolado
300 g plakamosios grietinėlės
1 ar du apelsinai (priklauso nuo jų dydžio)
1 a. š. vanilės ekstrakto
Grietinėlę išimti iš šaldytuvo ir palikti, kad nebūtų labai šalta.
Kiaušinių baltymus atskirti nuo trynių. Baltymus plakti kol suputos. Toliau plakant po truputį suberti cukraus pudrą ir plakti kol baltymai taps standūs. Vis dar plakant po vieną sudėti trynius ir paplakti kol tryniai išsimaišys su baltymais.
Orkaitę įkaitinti iki 180 C laipsnių.
Miltus, krakmolą, kepimo miltelius sumaišyti ir įsijoti į išplaktus kiaušinius. Neskubant, baltymus keliant iš apačios į viršų išmaišyti. Suberti aguonas, išmaišyti. Ilgai nemaišyti, tik tol kol viskas išsimaišo, nes labai suskystės baltymai ir iš jų išeis įplaktas oras.
Torto formos apačią iškloti kepimo popieriumi. Supilti biskvito masę ir dėti kepti. Kepti apie 30 - 45 min. Patikrinti ar iškepęs mediniu iešmeliu, jeigu iešmelis neaplipęs tešla - biskvitas iškepė. Iškepusį biskvitą išimti iš orkaitės ir su visa forma (dugnu į apačią) mesti iš 60 cm aukščio ant žemės. Taip taip, mes ant žemės. Palikti biskvitą, kad atauštų.
Ant garų vonelės ištirpinti baltą šokoladą. Kai ištirps nuimti nuo garų vonelės, kad nebūtų karštas. Kai šokoladas pravės, pradėti plakti grietinėlę. Kai grietinėlę pradeda tirštėti, plakant pamažu pradėti pilti šokoladą. Plakti kol grietinėlė taps standi ir neskysta. Kadangi šokoladas yra jautrus temperatūrų pokyčiams, kremas iškarto gali neišsiplakti. Tuomet jį reikia pašildyti ir vėl pabandyti plakti. Man išsiplakė iš karto viskas labai gerai.
Nutarkuoti apelsino žievelę ir išspausti sultis. Į žievelės ir sulčių mišinį įdėti vanilės ir išmaišyti.
Biskvitą dantytu peiliu supjaustyti į tris ar keturis lakštus.
Tortą geriausia formuoti tortinėje. Dėti biskvitą, jį sulaistyti apelsinų sultimis ir šaukšteliu uždėti šiek tiek žievelių. Uždėti kremo. Taip sutepti visus biskvito lakštus. Jeigu norite kremu galima aptepti viršų. Aš norėjau tortą apipilti šokoladine glazūra, todėl viršaus netepiau kremu. Statyti į šaldytuvą, geriausia jame palaikyti per naktį, jeigu tiek laiko neturite, tuomet bent keletą valandų.
Išimti tortą iš tortinės ir papuošti. Kaip jau rašiau, mano planai buvo glazūra, tačiau kai ją reikėjo jau dėti nebeturėjau visų jai reikiamų ingridientų. Todėl šį tortą apipyliau tirpintu šokoladu.
Tortas gavosi labai skanus. Net pati nustebau, nes man nelabai patinka balto šokolado ir grietinėlės mišinys. Tortas nepersaldus, sakyčiau netgi lengvas. Purūs aguoniniai biskvitai su šiek tiek apelsinų skonio ir gardus pertepimas. Pagamino procesas irgi nesudėtingas ir neužtruko ilgai. Rekomenduoju!
Sveiki,
AtsakytiPanaikintiLabai graziai atrodo tie "baibokiukai" - cia is kiausiniu baltymu?
Anonimiškas, taip čia išplakti baltymai su cukrumi. Išpalkti iki standumo ir džiovinti 100 C įkaitintoje orkaitėje.
Panaikinti