Apie mane

Mano nuotrauka
Gerai prisimenu savo pačios pirmąjį pagamintą desertą - sausainiai sutepti sviestu. Elementaru, bet kaip buvo smagu jį pagaminti mamai, kuri su drauge gėrė kavą... :) Vėliau buvo daug visokių bandymų, pakilimų ir nuosmukių. Labiausia esu dėkinga mamai, kuri leido kepti pyragus, sausainius ir ekperimenuoti virtuvėje. Per visus mokslus, darbus, kasdienybę buvau pamiršusi šią savo aistrą. Tačiau ilgos atostogos, geras vaikų miegas, bei vyro supratingumas - leido ją atrasti iš naujo.

2013 m. gruodžio 5 d., ketvirtadienis

Tortas Napoleonas

Antrą kartą kepiau šį tortą. Šį kartą viskas buvo paprasčiau ir lengviau. 


Receptas skirtas dideliam, apie 2,5 kg tortui. Iš nurodytos tešlos kiekio iškočiojau 14 lakštų 26 cm skersmens apskritimai.

Reikės:
700 g miltų
300 g sviesto
100 g grietinės
2 kiaušiniai
50 - 100 ml vandens
Žiupsnelis druskos

900 ml pieno
400 g sviesto
250 g cukraus 
1 vanilės ankštis
7 kiaušinių tryniai
75 g miltų
400 g rūgščios uogienės

150 g šokolado papuošimui

Sviestą sutarkuoti į miltus ir pirštais sutrinti. Įberti druską. Įmušti kiaušinius, sudėti grietinę išmaišyti. Minkyti tešlą ir po truputį įpilti vandens, turi gautis vientisas tešlos gumulas, kurį galima būtų kočioti. Ilgai tešlos neminkyti, kad kuo mažiau ištirptų sviestas. Tešlą padalinti į vienodo dydžio rutuliukus (man gavosi 10) ir dėti keletai valandų į šaldytuvą. 
Įkaitinti orkaitę iki 190 C. Ant kepimo popieriaus kočioti kuo plonesnius lakštus, juos apipjauti pagal norimą dydį ir subadyti šakute. Po vieną dėti kepti kol paruduos (10-15 min.). Šį kartą man gavosi net 14 lakštų, pats kepimas ir kočiojimas užtruko apie 2,5 val. 2 lakštus sutryniau trupiniams papuošimui.
Jeigu norite tortą surinkti kai tik iškeps lakštai, tuomet reikėtų pradėti nuo kremo, nes jis naudojamas atvėsęs. Pieną supilti į puodą. Vanilės ankštį perpjauti pusiau ir išimti sėklytes, viską sudėti į pieną ir užvirinti. Kiaušinių trynius su cukrumi išplakti iki baltumo. Po truputi supilti miltus ir viska dar paplakti, kad miltai gerai išsimaišytų. Nuo pieno nugrėbti susidariusią plėvelę ir išimti vanilės ankštis. Vanilės ankštis galima išdžiovinti ir vėliau įmesti į indą kuriame laikomas cukrus. Po truputi pilti karštą pieną į kiaušinių masę ir maišyti. Supylus apie pusę pieno kiaušinių ir pieno mišinį perpilti į puodą kuriame dar liko pieno (taip daroma, kad karštas pienas nesutrauktų kiaušinių). Kiaušinius ir pieną nuolat maišant kaitinti kol užvirs ir sutirštės. Sutirštėjusį kremą nukelti ir perpilti į švarų indą, užkloti maistine plėvele ir palikti kad atvėstų.


Surinkti tortą. Dėti lakštą ant jo pilti kremo, vėl lakštą ir vėl kremą. Jeigu naudojama uogienė, tuomet paskaičiavus, kad kremo ir uogienės lakštai būtų panašiu atstumu pertepti uogiene. Taip sutepti visus lakštus ir uogienę. Ant viršutinio lakšto pilti kremo, šonus taip pat aptepti kremu ir viską apiberti trupiniais. Dėti į šaldytuvą, kad sustingtų.
Šokoladą ištirpdyti ant garų vonelės, supilti į iš popieriaus padarytą tūbelę ir ant kepimo popieriaus padaryti gėlės žiedlapius. Dėti į šaldytuvą, kad sustingtų. Ant torto suformuoti šokoladinę gėlę.


Skanaus!

4 komentarai:

  1. sveiki, recepte rašoma , kad vandens 50-100ml, tai kada dėt 50ml, o kada 100ml ? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Lina, įpilate 50 ml, išminkote, jeigu tešla nesulimpa pilaye dar lašelį. Tešla turi sulipti, tačiau neturi būti skysta.

      Panaikinti
  2. Sveiki, o kada sviesta i krema deti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sviestą reikia sudėti į plikytą kremą. Nukelti kremą nuo ugnies, palikti 10 - 15 min., kad šiek tiek pravėstų, sudėti nedideliais kubeliais supjaustytą sviestą ir išmaišyti. Uždengti kremą maistine plėvele "kūnas prie kūno" palikti kad pilnai atvėstų ir sustengtų.

      Panaikinti